Spa rood

Naar het station Op het bruggetje kom ik de man met de twee honden tegen. Hij lijkt sprekend op een vroegere verslaggever van het Journaal. Laatst zag ik de kans schoon hem te vragen of hij weleens op de tv was geweest. ,,Nooit'', antwoordde hij toen opgeruimd. ,,En ik zit ook zelden vóór de tv.'' ,,Hm'', zei ik. ,,Nee, dan kan dat het ook niet zijn.''

Op het perron Als ik de trap afkom, dendert er een intercity voorbij. In de stilte die vervolgens intreedt, klinkt een helder kinderstemmetje, een meisje. ,,Ben ik dan dood?'' vraagt ze en haar moeder geeft antwoord. ,,Ben jij dan verdrietig?'' vraagt ze en haar moeder geeft antwoord. Dit op een volstrekt neutrale toon, alsof ze informeert naar de technische details van een stuk speelgoed dat haar is beloofd.

In de trein Een slungelachtige scholiere zit in een gratis ochtendblad te bladeren en opeens ziet ze iets waarom ze moet lachen, opeens is ze mooi. Zodra ze is uitgestapt, kijk ik wat het geweest kan zijn. Een cartoon: op het eerste plaatje begaat een jongen een onhandigheid, op het tweede biedt hij een meisje zijn excuses aan, op het derde geeft ze hem een zoen, op het vierde begaat de jongen wéér een onhandigheid, natuurlijk in de hoop dat dat meisje opnieuw zo spontaan zal reageren. Ik vind het leuk dat die scholiere dat leuk vond. Misschien heeft ze zo'n soort jongen in haar hoofd.

In de krant In een goedbedoeld artikel over een vrouw wier dochter in Frankrijk is vermoord, valt mijn oog op deze zin: ,,Op 28 juli 1996 gaf Vreeburg haar dochter als vermist op nadat ze zoals afgesproken niet was verschenen op een camping bij Euro Disney [...].'' Vreemd. Als mijn dochter zoals afgesproken ergens niet zou verschijnen, zou ik daar niks achter zoeken.

Op het terras Na de koffie wil mijn gespreksgenoot een colaatje. ,,En doe mij maar een Spa rood'',zeg ik. Als de serveerster terugkomt, plukt ze onze bestelling van het dienblad. ,,Eén cola en één Perrier.'' Met deze woorden zet ze een flesje Sourcy voor me neer. ,,Ik had Spa besteld'', zeg ik. ,,We hebben geen Spa'', zegt zij. ,,U zegt: en één Perrier'', zeg ik, ,,en u geeft me Sourcy.'' ,,We hebben ook geen Perrier'', zegt zij.