Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Een interview en debat met Filip Dewinter, leider van het Vlaams Blok, aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen in België. Hij debatteert met onder andere Johan Leman, directeur van het centrum voor racismebestrijding te Brussel. Ned.3, 12.07-13.02u.

7-dagen. Een portret van de Servische verzetsbeweging OTPOR. Tien jaar nadat Slobodan Milosevic aan de macht kwam, roepen jongeren de Servische bevolking op Milosevic bij de aankomende verkiezingen weg te stemmen. Milosevic schildert OTPOR af als een pro-westerse terroristische beweging. En: videodagboek van staatssecretaris van Financiën Wouter Bos over zijn eerste Prinsjesdagweek. Ned.3, 21.05-21.39u.

DOCUMENTAIRES

Retourtje jodendom. Documentaire van Renee Sanders over Freddy Lange en Chelly Huisman-De Bock, twee Nederlandse joden, van wie een liberaal en de ander orthodox. Zij leggen uit waarom ze als volwassenen andere (religieuze) keuzes maken dan hun ouders. Ned.1, 14.00-14.30u.

Lisdoonvarna, Lourdes of Love. Herhaling van een documentaire van Hans Heijnen over drie Ierse vrijgezellen die op zoek gaan naar een vrouw. Aan het woord komen steenhouwer Mihal Nagle, Veeboer Paddy Coughlan en klusjesman Jamesie Keeting. Ned.3, 14.45-16.00u.

Misdaad op zee. In het programma `Close-up' het eerste deel van een 2-delige documentaire over piraterij in de 21ste eeuw. Zie TV-Vooraf op pagina 29. Ned.1, 18.34-19.29u.

De gewelddadige Schepping. Documentaire van Jan Bosdriesz over regisseur Paul Verhoeven. Welke invloed heeft het verloop van zijn leven op zijn films? Hoe hanteert hij zijn fascinaties? Bosdriesz zocht Verhoeven op in Den Haag en Los Angeles. Portret van een gedreven en avontuurlijk man. Zie TV-Vooraf op pagina 26. Ned.3, 19.13-20.25u.

Ur-Amazonas – Fluss aus der Wüste. Documentaire over twee wetenschappers die de oorspronkelijke bron van de Amazone zoeken en die vinden in de Sahara. ZDF, 19.30-20.15u.

Het mysterie GSM. Kleven er gevaren aan het veelvuldig gebruik van mobiele telefoons? Volgens de Gezondheidsraad heeft onderzoek vooralsnog niet kunnen aantonen dat gsm'tjes schadelijk zijn. Maar niet iedereen is het daarmee eens. Canvas, 20.30-21.00u.

De Koude Oorlog. Derde deel van een 24-delige documentaireserie over de Koude Oorlog. Vandaag: het Marshallplan. Ned.2, 23.10-0.05u.

Kunst...omdat het moet. Herhaling van deze Engelse documentaire over de Amerikaanse schilder Jackson Pollock (1912-1956). Ned.3, 0.21-1.20u.

The 20th century. Documentaireserie over de twintigste eeuw. Vandaag: The Port Chicago mutiny. In 1944 ontploften twee schepen voor de kust van San Francisco. Vijftig werknemers werden veroordeeld. Wat was de oorzaak? Discovery Channel, 2.00-3.00u.

PRAATPROGRAMMA'S

De Plantage. Vandaag is Els Hupkes, echtgenote van Ferdi E. en schrijfster van de autobiografische roman De kleine Britt – Het leven na de overval te gast. Met de `overval' wordt de overval bedoeld in het huis van de familie van Ferdi E., in het voorjaar van 1988 in Landsmeer. Ned.3, 17.00-18.00u.

AMUSEMENT

Let them eat cake. Vierde aflevering van een 6-delige Engelse comedyserie met Dawn French en Jennifer Saunders. Ned.3, 20.25-21.00u.

Avond van de Korte Film 2000. Live registratie van het Nederlands Filmfestival 2000 vanuit Utrecht. Presentator Dolf Jansen praat met gasten uit de filmwereld, onder wie de genomineerden voor de NPS prijs voor de Beste Korte Film. Ned.3, 21.39-23.24u.

SPORT

Olympische Spelen. Ned.2, vanaf 7.00u: honkbal, turnen, gewichtheffen, schoonspringen, atletiek (finales), tafeltennis (halve finales mannen). Op dezelfde zender vanaf 0.05u: waterpolo, volleybal, atletiek, paardensport, tennis en turnen. Canvas, vanaf 21.00u: Olympisch magazine, Studio Sydney. BBC1, vanaf 1.00u: Olympic Grandstand. Rechtstreeks verslag van de Olympische Spelen. Onder meer verspringen, horden, tennis, zeilen, beachvolleybal, paardensport en turnen.

MUZIEK

Behind the music. Vierde aflevering van een serie muziekdocumentaires. Vandaag: Donna Summer. RTL 4, 23.15-0.15u.

FILMS

The Climb (Bob Swaim, 1997, Nieuw-Zeeland/Canada/Frankrijk). Jeugdfilm over de vriendschap tussen een jochie uit Baltimore en zijn nieuwe buurman: een knorrige, terminale John Hurt. Ned.3, 9.25-11.00u.

Robin Hood, Men in Tights (Mel Brooks, 1993, VS). Ongecontroleerde geinponum Brooks persifleert de film Robin Hood in het algemeen en die met Kevin Costner (Robin Hood: Prince of Thieves) in het bijzonder. Louter voor de fans. VRT1, 13.30-15.25u.

Say Anything... (Cameron Crowe, 1989, VS). Tieneromance overstijgt de stereotypen van menig genregenoot. John Cusack valt voor intellectueel meer begaafde Ione Skye. SBS6, 14.00-15.40u., onderbroken door reclame.

.Donovan's Reef (John Ford, 1963, VS). Fords lichtvoetige komedie met ernstige ondertonen. Komst van stadsjuffer Elizabeth Allen ondergraaft idyllische status quo van het tropische eiland waarop oorlogsveteranen John Wayne, Lee Marvin en Jack Warden zich hebben teruggetrokken. BBC1, 16.00-17.50u.

Sommersby (Jon Amiel, 1993, VS). Richard Gere lijkt in de verste verte niet op een door de Amerikaanse Burgeroorlog getekende soldaat die terugkeert naar zijn plantage. En echtgenote Jodie Foster herkent in de weldoener al evenmin de voormalige bruut. Hollywood-remake van Le retour de Martin Guerre (1982). Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

.Flodder (Dick Maas, 1986, Nederland). Karikaturale klucht met het idioom van een stripverhaal, over asociaal gezin dat door sociaal werker wordt ondergebracht in chique villawijk. Trok destijds meer dan twee miljoen bezoekers en groeide daarmee uit tot grootste vaderlandse bioscoophit van de jaren tachtig. Met Nelly Frijda, Huub Stapel, René van 't Hof, Tatjana Simic. Fox, 21.30-23.30u., onderbroken door reclame.

Kiss of Death (Barbet Schroeder, 1995, VS). Remake van gelijknamige invloedrijke `film noir' (Henry Hathaway, 1947) werd een actiethriller annex `crime melodrama' over besproete autodief (David Caruso) die onder druk van de politie (Samuel L. Jackson) een gangsterkoning (Nicolas Cage) verraadt. Veronica, 21.35-23.25u., onderbroken door reclame.

.Margaret's Museum (Mort Ransen, 1995, Canada/Engeland). Helena Bonham Carter speelt bejubelde hoofdrol in verdienstelijk, geëngageerd drama over vrouw die zich heftig verzet tegen de mijnindustrie waarin vader en broer de dood vonden, in Nova Scotia eind jaren veertig. Dan dreigt ook haar kersverse echtgenoot Clive Russell een helm op te zetten. Onstuimige finale. Ook met Kate Nelligan. ARD, 23.35-1.25u., tweetalige uitzending.

Doin'Time on Planet Earth (Charles Matthau, 1988, VS). Zoon van Walter regisseerde wegwerp-komedie. Vervreemde jongeling krijgt te verstaan dat hij een buitenaards wezen is. Maandag, 15.35-16.55u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

Coming Home (Hal Ashby, 1977, VS). ARD, 1.35-3.40u.