Roeisters veroveren zilver

De Nederlandse roeisters Eeke van Nes en Pieta van Dishoeck hebben vanochtend bij de Olympische Spelen de zilveren medaille veroverd in de dubbeltwee. In Penrith Lakes finishten ze met een fantastische eindsprint achter het ijzersterke Duitse koppel Jana Thieme en Kathrin Boron. "Zij zijn de beste roeisters van de eeuw", zei Van Dishoeck na de race.

"Na 500 meter geloofde ik al in een medaille", liet de Nederlandse daar op volgen. "En na 750 meter riep ik tegen Eeke: `oogkleppen op en vol gas door'. Toen zag ik onze concurrenten niet eens meer." Van Nes en Van Dishoeck vormen een duo sinds de Olympische Spelen van Atlanta, waar Van Nes met haar toenmalige partner Irene Eijs `brons' bemachtigde.

De 38-jarige Britse roeier Steven Redgrave heeft afgelopen nacht voor de vijfde maal in zijn loopbaan olympisch goud behaald. Hij maakte deel uit van de winnende vier zonder stuurman. Met teamgenoten James Carknell, Tim Foster en Matthew Pinsent verwees hij Italië naar het zilver. Brons was voor gastland Australië. Redgrave won vanaf de Spelen in 1984 (Los Angeles) elke keer een gouden plak. In LA was hij de beste in de vier met stuurman, in Seoul '88, Barcelona '92 en Atlanta '96 won de Brit in de twee zonder.

De Nederlandse volleyballers boekten vanochtend een 3-1 overwinning op Egypte. De setstanden waren 25-21, 25-11, 31-33 en 25-20. Het was de derde overwinning van Oranje in groep A. Eerder versloeg het team van bondscoach Toon Gerbrands Cuba en Australië met 3-0. Tegen Brazilië ging Nederland met 3-0 ten onder.

Tegen Egypte leek het er na de tweede set op dat Nederland zou winnen in 'straight sets', maar de veerkracht van de Egyptenaren bleek vooral aan het einde van de derde set groot. De vierde set ging weer naar Nederland.

Spelen: pagina 11–15