Plus 1880

Vorige week is de competitie in de Meesterklasse viertallen van start gegaan. Een aantal zaken viel meteen al op. Allereerst het schrikbewind dat 't Onstein uitoefent. Het viertal Maas-Ramondt en Jansma-Verhees haalde 99 winstpunten binnen uit een totaal van 100. Bijzonder, maar ook vorig jaar gingen de Achterhoekers voortvarend van start, waarna ze alsnog in de halve finale sneuvelden. We zullen zien. Hoe hebben de drie paren van het Nederlands Olympisch team hun slopende weken in Maastricht overleefd? De al eerder genoemde Maas-Ramondt doen het ook in de Butlerstand (ranglijst gebaseerd op de resultaten van de individuele paren) uitstekend. Zij staan dik eerste. De Boer-Muller (vierde) van Modalfa doen het heel redelijk en Bertens-Nab (negende) uit Crash 1 kunnen beter. Interessant is ook om te zien hoe de vele debutanten zich op het hoogste niveau gaan handhaven. Liefst twintig procent van de deelnemers speelt dit jaar voor het eerst in de Meesterklasse. Verfrissend, want de meesten zijn nog geen dertig. Tot nu toe houdt de jeugd, met posities in de middenmoot of beter, zich heel aardig staande.

Sjoert Brink is net twintig. Hij won al eens het EK studenten en werd van de zomer in Turkije tweede op het EK junioren. Op het allereerste spel dat hij ooit in de Meesterklasse speelde was het meteen al feest:

1) zwak met harten of schoppen, 16+ balanced of mancheforcing met klaveren; 2) relay

West startte met ♠10, klein, klein voor de vrouw.

Sjoert Brink stak met klaveren over en herhaalde de schoppensnit. De leider heeft nu al twaalf slagen, maar oost, die in de veronderstelling verkeerde dat de leider vier schoppens had, hield onnodig die kleur bezet en brak zijn hartenstop af.

Het leverde de leider een overslag op: plus 1880 en welkom in de Meesterklasse.

Het tweede team van Crash uit Leiden, ook al weer een debutant, staat verrassend derde. Het leunt zwaar op de jeugdige Friso Zwerver en Heike Leijnse. De laatste bracht een problematisch klein slem thuis en verdiende daarmee voor zijn team elf wedstijdpunten:

Het hele veld zat in 6♠. Het slem oogt solide, maar is met de troeven 0-4 verdeeld beslist geen vleier. Vijf spelers gingen dan ook down. Heike Leijnse speelde het slem af vanuit zuid. Hij nam de klaverenstart in dummy, troefde een klavertje in zijn hand en sloeg troefaas. Leijnse incasseerde drie hoge hartens en gooide op de derde hoge harten een ruiten af op tafel. Hij ging door met ♦A, ruiten getroefd, klaveren getroefd en nog een ruiten getroefd. Nu volgde de vierde klaveren uit dummy. Oost, die alleen nog troeven overhad, gaf zich over. Als hij voortroefde met de vrouw ging in zuid de laatste harten weg en als hij laag zou voortroeven, dan kon zuid overtroeven en de harten met de heer op tafel troeven. Daarna zou via het opspelen van de vijfde klaveren bij zuid altijd nog een troefslag binnenkomen. En dat was de twaalfde slag.