Philips blijft optimistisch over chips

Philips voorziet dat de vraag naar halfgeleiders groot zal blijven. De chipdivisie van het elektronicaconcern verwacht daarom in het derde kwartaal opnieuw een zeer goed resultaat.

Dat heeft een woordvoerder van Philips Semiconductors gisteren laten weten naar aanleiding van de waarschuwing die chipfabrikant Intel donderdagavond in de Verenigde Staten heeft gegeven. Philips bevestigt met zijn voorspelling eerdere positieve uitlatingen over de markt voor halfgeleiders.

Intel maakt vooral microprocessoren, chips die het rekenhart zijn van pc's. Philips maakt nauwelijks chips voor personal computers, maar vooral voor mobiele telefoons en consumentenelektronica (onder andere cd- en dvd-spelers, tv's, set-top boxen).

Toch zorgde de aankondiging van Intel gisteren voor een stevige koersdaling van het aandeel Philips. Volgens Intel is de tegenvaller in de omzet van het laatste kwartaal vooral terug te voeren op de Europese markt, het werelddeel waar Philips Semiconductors zo'n veertig procent van zijn omzet behaalt.

Philips' chipdivisie deed het in de eerste helft van dit jaar erg goed met een nominale omzetgroei van 60 procent (mede dankzij de hogere dollar) en een verdubbeling van het bedrijfsresultaat tot 565 miljoen euro. Het totale bedrijfsresultaat van Philips over de eerste zes maanden van dit jaar bedroeg iets minder dan 1,4 miljard euro.

Volgens de jongste cijfers van de brancheorganisatie Semiconductor Industry Association (SIA) zijn de totale chipverkopen in juli gegroeid tot 17,32 miljard dollar. In juni bedroegen de verkopen 16,65 miljard dollar en in juli 1999 11,53 miljard dollar. In Europa groeide de chipverkoop in juli niet, in juni met twee procent. De SIA verwacht een groei van 31 procent in heel 2000.

Financieel analisten gaan ervan uit dat de markt voor chips in pc's relatief steeds minder belangrijk wordt. De meeste groei is de komende jaren te verwachten in chips voor mobiele toepassingen, (snelle) modems, chips die worden toegepast in auto's en chips die kunnen worden gebruikt voor het versleutelen van gegevens of andere toepassingen die te maken hebben met de elektronische beveiliging van gegevens.

Philips presenteert op 17 oktober resultaten over het derde kwartaal van dit jaar.

Op die datum komt ook Intel naar buiten met definitieve cijfers en een toelichting op de gang van zaken in de periode juni tot en met september.