Parijs negeert luchtembargo tegen Irak

Een vliegtuig dat was gecharterd door Franse anti-sancties activisten is gisteren naar Irak gevlogen ondanks bezwaren van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De Nederlandse VN-ambassadeur, Peter van Walsum, die de sanctiecommissie van de VN voorzit, zei te verwachten dat de Veiligheidsraad zal spreken over het Franse besluit om het vliegtuig naar Bagdad te laten gaan zonder toestemming te vragen. Voor een Russische vlucht, eerder deze week, was wel toestemming gevraagd. Ook een Russische vlucht die vandaag arriveert, is tijdig aangekondigd.

De Franse regering had al eerder als haar mening te kennen gegeven dat de VN-sancties die tien jaar geleden tegen Irak werden afgekondigd, het luchtvervoer van passagiers naar Bagdad niet verbieden. Maar het had nog niet eerder de daad bij het woord gevoegd. Gisteren stelde het de sanctiecommissie op de hoogte dat het vliegtuig enkele uren later zou vertrekken. Van Walsum vroeg Parijs vervolgens de vlucht te vertragen om leden van de commissie in staat te stellen zich op de hoogte te stellen van de identiteit van de passagiers en hun humanitaire missie, en eventueel bezwaar te maken. Maar de Fransen zetten de vlucht door.

Zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië, die het pro-sancties blok aanvoeren tegenover medestanders van Irak als Frankrijk en Rusland, toonden zich onaangenaam verrast door de Franse stap. De Britse VN-ambassadeur, Jeremy Greenstock, wees erop dat de vlucht tevens in strijd was met regels van de Europese Commissie, die vluchten van en naar Irak verbieden.

,,Er is geen luchtembargo opgelegd aan Irak en niets in de resoluties van de Veiligheidsraad verniedt luchtverbindingen met Irak, zei op triomfantelijke toon de Iraanse minister van Transport, Ahmad Murtada, bij de begroeting van de Franse delegatie. ,,We zijn gelukkig met elke stap die onze vrienden ondernemen wat betreft de hervatting van vluchten en we verwachten de komende dagen meer vliegtuigen te ontvangen.'' Hij doelde op een volgend vliegtuig uit Frankrijk, dat 29 september in Bagdad wordt verwacht, met 150 artsen en intellectuelen aan boord.

Irak, dat ervan overtuigd is dat het luchtembargo zijn langste tijd heeft gehad, heeft de internationale luchtvaartorganisatie IATA al op de hoogte gesteld van de heropening van zijn internationale luchthaven en luchtruim. Ook heeft het meegedeeld van plan te zijn 20 vliegtuigen te bestellen bij het Airbusconsortium, waarvoor het kennelijk wel geld kan vinden, in tegenstelling tot bij voorbeeld de gezondheidszorg.