PAPEGAAI

In de bijlage W&O van 9 september stond een verhaal over papegaai Alex. Om na 23 jaar `studie' slechts met deze, weinig opzienbarende conclusie(s) te komen, zal voor de échte papegaaienliefhebber geen nieuws zijn!

Ik heb een grijze roodstaart 39 jaar gehad, hij is 50 jaar oud geworden. Nu heb ik er een gekocht, zes weken oud (bij een uitstekende kwekerij in Amsterdam-Oost), die nú negen maanden oud is en ongeveer tachtig woorden spreekt!

Je hoeft helemaal niets `te studeren', `trainen' etcetera. Gewoon tweemaal per dag uit zijn kooi laten en de vogel zélf de zaken laten onderzoeken. Nieuwsgierigheid en imitatiedrang/klanknabootsing gekoppeld aan de handeling, zorgt voor zijn verdere ontwikkeling.

Vooral goed luisteren en kijken als de verzorgster praat/doet is zijn grote kracht! Concentratie! De koppeling/inzicht naar andere dringen doet/weet hij dan vanzelf wel.

Een paar voorbeelden:

- De fluitketel fluit — de verzorgster roept ``water kookt'', en na een paar weken (ongeveer twee, gemiddelde `studietijd') roept de papegaai óók ``water kookt'', en óók als hij de fluitketel bij de buren hoort.

- Wanneer rumoerig bezoek vertrokken is, vraagt hij: ``Wil jij even uit je kooi?'' Dus nooit `ik wil', want dat heeft de verzorgster hem niet geleerd.

- Uit een kamer vol mensen kiest/vliegt hij direct naar zijn verzorgster, maar..., als zij telefoneert, gaat hij in haar tenen bijten (jaloers, je praat niet tegen mij!).

- Na ongeveer een half jaar kunnen ze gaan leren zingen (afgezien van alle dieren/vogelgeluiden, die worden en passant geïmiteerd). Hij zingt nu: ``Kóffie, kóffie, lekker bakkie kóffie, drink er maar nog één'', als ik het ontbijt sta klaar te maken.

In december wordt hij pas één jaar.

Hij zit soms ook uren alleen.

Hij mag ook lekker in de tuin spelen.

Ik ga ook gewoon weg, alleen, op vakantie, en hij logeert dan ergens, óók heel leuk, een nieuwe omgeving!