Koers euro hoger door interventies

De koers van de euro is gisteren flink gestegen na de gezamenlijke interventies door centrale banken uit Europa, de VS, Japan en Canada en vervolgens weer iets gezakt.

Het was voor het eerst sinds 1995 dat een gecoördineerde, grootschalige interventie in de westerse wereld plaatshad. Na een aanvankelijke koersstijging bij de invoering van de euro, begin 1999, was de koers van de munt op de financiële markten steeds dieper getuimeld. De Europese munt werd destijds geïntroduceerd op bijna 1,17 dollar. Op donderdag stond de euro op 0,85 dollar.

Handelaren noemden de timing van de interventies ,,onberispelijk, want niemand had dit verwacht in de aanloop naar de G7-vergadering''. Het verrassingselement heeft er volgens een andere handelaar toe geleid dat terrein is heroverd, ,,maar de vraag is of deze winst in stand blijft''.

Gisteren na de eerste interventie steeg de munt snel tot iets boven de 0,90 dollar om vervolgens weer terug te vallen en na een tweede interventie weer aan te trekken om vervolgens weer te zakken tot 0,87 dollar.

Vandaag komen de ministers van Financiën en centrale bankiers van de G7 in Praag bijeen. Daar houden ook het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank hun halfjaarlijkse vergadering. Pas maandag, als na een weekeind van topontmoetingen in Praag meer duidelijk is over de financiële beraadslagingen, zal op de valutamarkt blijken of de interventies zijn geslaagd.

Premier Kok zei gisteren dat bij zijn ,,beste weten'' geen sprake is geweest van politieke druk op de interveniërende instanties. ,,Het is bij mijn weten een puur monetaire aangelegenheid geweest. Niet alleen de ECB, maar ook de Amerikanen en de Japanners zijn het er over eens dat de euro ondergewaardeerd was'', aldus Kok. ,,Ze spreken hiermee het vertrouwen uit in de Europese economie. Ik hoop dat de opvering van de euro niet van tijdelijke aard is.''

In een verklaring laat de Europese Centrale Bank weten dat de interventies het gevolg zijn van de gedeelde zorg van de centrale banken over de gevolgen van de lage koers van de euro voor de wereldeconomie. Eerder deze week riep het IMF al op tot een gezamenlijke steunactie.

Vorige week maakte de ECB bekend 2,5 miljard euro (5,5 miljard gulden) uit de markt te halen.

EURO : pagina 19