Den Haag bood VN Pronk aan

Niet de top van de Verenigde Naties, maar Nederland zelf heeft minister Jan Pronk (VROM) gelanceerd voor de post van Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN. Dit zeggen ingewijden rondom het kabinet en bij de VN. Regeringsbronnen menen dat Pronk en de Noorse oud-minister van Buitenlandse Zaken Vollebaek de twee belangrijkste kandidaten zijn. Die indruk hebben premier Kok en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) na hun gesprekken met VN-chef Kofi Annan op 6 en 14 september.

Hoge VN-diplomaten zeggen dat Pronk als een van zeven kandidaten een ,,zeer goede kans'' maakt, maar dat ,,alle opties nog open zijn''. ,,Het is niet zo dat er nog maar twee kandidaten zijn. De secretaris-generaal heeft nog steeds een open mind'', zegt een VN-bron. Annan benoemt naar verwachting in oktober de nieuwe chef van de vluchtelingenorganisatie UNHCR, als opvolger van de Japanse Sadako Ogata die op 1 januari opstapt.

Van Aartsen heeft al in mei vorig jaar in een gesprek met Annan Pronk genoemd als kandidaat. Vorige maand heeft de regering Pronks kandidatuur bij de VN-top aangemeld. Kok en Pronk zelf wisten ook al sinds 1999 van de naderende kandidatuur af.

De regering wekte vorige week bij monde van Kok en Pronk de indruk dat het initiatief voor de kandidatuur niet van Nederland, maar van de VN komt. Tijdens de Millennium Top van de VN van 6 tot 8 september had Kok de naam van Pronk al ,,ontzettend vaak'' horen noemen, hij was gezien Pronks internationale ervaring daarover ,,niet verbaasd'', zei een woordvoerder van Kok vorige week. Pronk zei dat hij ,,nooit gesolliciteerd'' heeft naar de functie: ,,Maar dit is zo'n eervolle positie, als je die krijgt aangeboden, weiger je niet.''

Kok, Van Aartsen en Pronk vermeldden vorige week niet dat Nederland Pronk heeft aangeboden bij de VN. Volgens ingewijden heeft de Nederlandse voorstelling van zaken te maken met de bezorgdheid bij met name Kok over de schade voor Nederland en Pronk als hij de baan niet krijgt. Nederland is de laatste jaren verschillende topposities misgelopen.

Lancering pagina 5

    • Robert van de Roer