COURGETTES MET BURGHUL

Turken stoven blokjes courgette graag samen met een handje grove burghul. Het is een combinatie die in Turkije zeer gangbaar is. Het resultaat kan ook lauw of op kamertemperatuur worden gegeten, hetgeen bij hoge buitentemperaturen erg aangenaam is.

Bereiding: Schil de courgettes met een dunschiller en snijd ze in dobbelsteentjes. Verhit de olie in een hapjespan en fruit daarin al roerende de tomatenpuree gedurende 2 tot 3 minuten op halflaag vuur. Voeg de blokjes courgette toe, fruit ze al roerend 1 minuut mee, voeg 3 eetlepels water toe en laat ze in de gesloten pan circa 8 minuten smoren op laag vuur.

Schud de blokjes courgette nu en dan even om in de pan, maar houd het deksel dicht. Voeg dan 2 1/2 dl water toe, roer de burghul erdoor en voeg zout en peterselie toe. Laat het geheel in de gesloten pan op laag vuur 10 minuten stoven, of tot de blokjes courgette en de burghul gaar zijn en al het stoofvocht is geabsorbeerd.

Voeg, indien de burghul nog wat vocht kan gebruiken om verder te zwellen, nog 3 eetlepels warm water toe tegen het einde van de stooftijd. Proef het gerecht op zout en maal er wat peper over. Draai het vuur uit en laat de burghul – als de tijd het toestaat – nog even doorgaren waardoor de korrel nog verder opzwelt en mooi donzig wordt. Tijdens het stoven van de courgette wordt de saus gemaakt.

Bereiding: Roer de yoghurt los, samen met de knoflook uit de knijper en voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe. Turken serveren dit gerecht door de yoghurtsaus over de courgettes met burghul te lepelen. Daar wordt het gerecht enigszins `soepig' van zodat ze het gemakkelijk met een stuk brood kunnen oplepelen. Maar de saus kan ook apart worden geserveerd bij de courgettes.

Geef er gegrilde köfte bij – Turkse hamburgers die gekruid zijn met ui, peterselie en geurige specerijen.