China versoepelt wetgeving internet

De Chinese regering stapt af van het staatsmonopolie op internet. Voortaan worden in het land private internetbedrijven en telecomconcerns toegestaan, mits ze uit China komen. Volgens de Chinese krant People's Daily is de nieuwe regelgeving nog wel aan strenge voorwaarden verbonden. Zo blijven telecombedrijven die mobiele telefonie en infrastructuur voor internet aanbieden in handen van de staat. Voor startende internetondernemers blijft het ook moeilijk. Bedrijven moeten eerst hun ondernemingsplan door de overheid laten goedkeuren. De versoepelde regels gelden voornamelijk voor private ondernemingen die informatie en multimedia op internet aanbieden. Elektronische handel daarentegen blijft streng gereguleerd. In China is de opmars van internet groot. Inmiddels hebben ongeveer 17 miljoen Chinezen toegang tot het web. Eind 2002 zullen het er volgens onderzoek naar schatting 30 miljoen zijn. China telt 1,24 miljard inwoners.