Caravans blijven populair

Geen land in Europa telt naar verhouding zoveel toercaravans als Nederland. En de ,,sleurhut'' blijft populair. Vorig jaar zijn er 21.254 van verkocht, een stijging van ruim 11 procent in vergelijking met een jaar eerder. Ook de cijfers over dit jaar laten weer stijgende verkopen zien, tegen de 9 procent.

Alleen in het veel grotere Duitsland werden vorig jaar meer caravans verkocht, 25.000, aldus L. de Winkel van de Kampeer & Caravan Rai. Van de verkopen van tenten heeft de Rai geen overzicht. Maar de brancheorganisatie weet wel dat ook deze vorm van kamperen populair blijft. Zo nemen steeds meer kampeerders meerdere tenten mee op reis: grote bungalowachtige tenten voor een langer verblijf en lichtgewicht tentjes voor trektochten.

De huidige generatie caravans wordt steeds luxer en comfortabeler. Een douche en toiletruimte zijn eerder regel dan uitzondering. Maar ook een warmwaterboiler, ringverwarming, een groot dakluik en een compleet ingerichte slaapkamer zijn steeds vaker standaard. Het eenvoudige model van nu is net zo luxe als het topmodel van tien jaar geleden.