Beleggers vrezen voor zwak KPN

Beleggers vrezen voor de vermogenspositie van telecombedrijf KPN. Als gevolg van de koersval van het fonds is eenderde van de financiële buffers, die bijna 37 miljard gulden bedragen, verdampt.

,,Zij komen steeds meer in het nauw'', zegt A. Otto, beheerder van onder meer het Delta Lloyd Investment Fund, dat eind juni 1 miljoen aandelen KPN bezat. ,,Het is een vicieuze cirkel die een negatieve spiraal lijkt te worden.'' Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB): ,,KPN heeft haar balans enorm opgerekt, dat is best griezelig''. Sinds maart is de koers van KPN, waarvan de staat een dominante aandeelhouder is, met tweederde gedaald tot onder de 25 euro. De actuele waarde van de financiële buffers van KPN kalft af doordat een deel van het vermogen is gekoppeld aan de toekomstige uitgifte van aandelen, die nu in waarde dalen. Deze aandelen kunnen worden geplaatst bij het Amerikaanse telefoonbedrijf BellSouth, een partner van KPN.

KPN kocht eerder dit jaar voor ruim 20 miljard gulden driekwart van de aandelen van het Duitse mobiele telefoonbedrijf E-Plus van BellSouth. De rest van de aandelen E-Plus kunnen de Amerikanen medio volgend jaar aan KPN verkopen, terwijl zij ook recht hebben op een extraatje in de vorm van een groot pakket KPN-aandelen. Deze twee kooprechten die 9 juni volgend jaar ingaan en tot en met 8 december lopen heeft KPN al per 30 juni voor een bedrag van 22 miljard als financiële buffers in zijn balans opgenomen.

Door de koersdaling van KPN is de actuele waarde van de buffers met 11 miljard gulden gedaald. ,,Het is een beetje zelfverrijking die niet reëel is'', vindt belegger Otto.

KPN maakt zich echter geen zorgen. Als BellSouth zijn kooprechten niet uitoefent blijven de buffers intact. De aankoopprijs van E-Plus valt dan achteraf lager uit en het voor KPN gunstige verschil komt ten goede aan de vermogenspositie van het bedrijf.

Accountants willen de handelwijze van KPN niet veroordelen, maar vragen zich wel af of KPN niet voorzichtiger moet zijn. ,,Dit komt niet veel voor'', zegt een topaccountant, die anoniem wil blijven.