Arts mag Jodie, Mary scheiden

De Siamese tweeling die bekend is geworden onder de namen Jodie en Mary mag tegen de zin van de ouders in operatief worden gescheiden, ook al betekent dit vrijwel zeker de dood van het zwakste meisje.

Dit heeft een Brits Hof van Beroep gisteren bepaald. Het lot van de tweeling heeft de afgelopen weken tot felle discussies in Groot-Brittannië geleid. Moet er worden geopereerd, zodat er één meisje vrijwel zeker zal leven maar de ander vrijwel zeker zal sterven? Of moet de zaak op z'n beloop worden gelaten, met het risico dat beide meisjes sterven? De drie rechters hebben volgens de Britse omroep BBC collega's in andere landen gebeld op zoek naar soortgelijke gevallen, maar vonden die niet.

De tweeling is nu ruim zes weken oud. Mary leeft uitsluitend door hart, longen en lever van haar zusje Jody te `gebruiken' en zal een operatie zeer waarschijnlijk niet overleven. Als niet zou worden geopereerd, is het maar de vraag hoe lang de organen die dubbele functie aankunnen. Artsen denken dat de meisjes dan nog maar enkele maanden leven.

De ouders vinden dat God moet beslissen over het leven van hun dochters en zijn fel tegen opereren. Over de ouders is weinig meer bekend dan dat het katholieken zijn van het eiland Gozo, in de buurt van Malta. Zij zijn naar Engeland gekomen voor de geboorte van hun tweeling, op 8 augustus.

Een rechter gaf later in augustus de behandelend artsen toestemming voor scheiding van de tweeling. De ouders gingen in beroep, waarop het Hof van Beroep besloot nog meer deskundigen te horen. Een aanbod vanuit Italië om de behandeling van beide kinderen voort te zetten hebben de ouders afgewezen. Eén van de drie rechters bekende eerder er slapeloze nachten van te hebben.

De ouders kunnen weer beroep aantekenen tegen het vonnis. In een reactie op de rechterlijke uitspraak van gisteren onderstreepten de behandelend artsen dat zij blijven samenwerken met de ouders. ,,Er zal niets buiten hun om worden beslist'', aldus een schriftelijke verklaring. (AP, Reuters)