Armzalig Ajax wint moeizaam van RBC

Een noodzakelijke verjongingskuur die gepaard ging met het passeren van de routiniers Winter en Witschge bleef gisteravond zonder gevolgen voor Ajax. De Amsterdammers bleken ook met een veredeld juniorenteam te sterk voor RBC: 2-0. Hoogstaand voetbal kon Ajax zijn publiek en sponsors allerminst bieden. In de Arena werd nog eens een demonstratie gegeven van de armoede in het Nederlandse clubvoetbal.

Na de afgang in Alkmaar tegen AZ wees trainer Adriaanse zijn routiniers Winter en Witschge aan als de zondebokken. Beiden werd een gebrek aan mentale weerbaarheid verweten. Winter was gisteravond gewoon gepasseerd. Witschge bleef aan de kant omdat hij op de training de kantjes eraf had gelopen. Adriaanse omschreef dat als ,,een gebrek aan trainingsarbeid.''

Met de reserverol van Winter had de de trainer nog de meeste moeite gehad. ,,Hij is altijd van goede wil geweest. Maar in de uitwedstrijden tegen Sparta en AZ (die beide werden verloren, red.) had ik verwacht dat dit soort spelers met hun routine voor een omslag kunnen zorgen. Vooraf had ik gerekend op vijftien punten in de eerste vijf wedstrijden. Het werden er zeven. Dan moet je wat doen. Het is hard voor Winter. Hij is recordinternational en afgelopen zomer speelde hij nog op het EK. Maar eens is het afgelopen met een carrière.''

Mede door de blessures van Arveladze (enkel), Galásek (dijbeen) en Vierklau (voet) moest Adriaanse een drastische verjongingskuur doorvoeren. De gemiddelde leeftijd van het basisteam was 22.8 jaar. Zonder veteraan Grim zelfs 21.6. Van der Vaart, Van der Gun en Pasanen speelden vanaf de eerste minuut. Tevens debuteerde de negentienjarige Colombiaan Cruz in de spits. Hij kreeg de voorkeur boven Hosé. Cruz liet geen verpletterende indruk achter. Op snelheid kwam hij duidelijk tekort tegen de RBC-verdedigers. Wel bewees hij over een goede balbehandeling te beschikken. Adriaanse was achteraf niet ontevreden over de Zuid-Amerikaanse tiener die sinds 1998 bij Ajax onderdak heeft.

In de tweede helft wisselden linkshalf Van der Vaart en Van der Gun van positie. Beiden kunnen op het middenveld spelen en in de spits. Van der Vaart was ook niet in staat de beslissende opening te forceren in het strafschopgebied dat vol spelers van RBC stond. Toch had Van der Vaart een aandeel in de openingstreffer. Een van zijn corners werd benut door Chivu, de beste Ajacied. Gr⊘nkjaer bracht de eindstand op 2-0 uit een pass van Richard Knopper. De Deense linksbuiten miste vervolgens nog twee opgelegde kansen.

Gr⊘nkjaer speelde zonder zelfvertrouwen en zijn naar het doel draaiende voorzetten met het rechterbeen waren zelden doelmatig. Gr⊘nkjaers spel was symptomatisch voor het armzalige niveau van de wedstrijd. Adriaanse: ,,Toch ben ik blij met mijn jonge spelers. Zij hebben het over het algemeen goed gedaan.''

    • Erik Oudshoorn