Angst is een grote markt

Angst is een grote markt, blijkt op de Seniorenbeurs. Angst voor pijnlijke gewrichten, slapeloosheid of hartklachten. Angst voor inbraak, brand of een roofoverval.

`Vrijen na een hartinfarct kan geen kwaad'

A. van Paassen laat zich niet gek maken door de vele stands die waarschuwen voor stress, artrose en andere ongemakken. Want ze heeft een hele goeie drogist in haar dorp, die haar geen onzin verkoopt. ,,Als ik ergens last van heb, dan dokter ik zelf wel uit wat het beste voor me is'', zegt Van Paassen. Maar pijn, daar is ze toch wel beducht voor. De folders over `pijntherapie' neemt ze mee, voor alle zekerheid.

Angst is een grote markt. En in een land waar de bevolking in hoog tempo vergrijst, groeit die markt alleen maar. Op de Ouderenbeurs in de Utrechtse Jaarbeurs speelden zo'n 60 van de ongeveer 350 aanwezige bedrijven en stichtingen er de afgelopen dagen op in. Angst voor pijnlijke gewrichten, slapeloosheid of hartklachten. Angst voor inbraak, brand of een roofoverval.

Er is gewrichtsgelatine van Parmalux op de beurs, enzymtherapie en er zijn gratis gehoortests. Duizenden bezoekers wagen zich aan fitnessoefeningen, aan oogtests bij opticiens, aan een hartonderzoekje bij de Hartstichting. Ze klimmen op fitnesstoestellen, gaan bowlen, darten en sjoelen. `Uw gezondheid gaat toch boven alles?', schreeuwen folders van sportscholen. Vertegenwoordigers van voedingsconcerns smeerden de hele dag sneetjes brood met gezonde margarine, anderen prijzen vitaminepillen aan.

Overal op de beurs hangen posters en lichtbalken die producten aanbieden ter `verzachting', `kalmering', of juist `activering'. De etherische olieën, die het bedrijf Chi International bijvoorbeeld verwerkt tot crèmes en badproducten, zijn geschikt voor geestelijke en lichamelijke klachten, zegt aromatherapeute J. Michel van Chi. ,,Lavendel op het kussen helpt om beter te slapen, andere olieën peppen juist op. Zeker nu de herfst begint en sommige mensen zich depressief voelen, is dat bruikbaar.''

G. Reijerkerk (62) is nergens bang voor. Ze heeft vroeger, tot haar 26ste, in de verpleging gezeten, ,,het nodige meegemaakt'', en dan ben je ,,niet snel meer bang te krijgen''. Sterker: ,,Elke dag dat je opstaat, is mooi''. Ze gelooft niets van de preventieve middelen die op de beurs worden aangeboden. Ze tennist drie keer per week, speelt `koersbal' (een soort bowlen), slaapt goed en komt veel buiten. Mevrouw Reijerkerk lijdt aan artrose (een chronische gewrichtsontsteking), maar daar is niets tegen te doen, zegt ze vrolijk.

Toch zijn de meeste mensen wel bang voor ziekte en kwalen, blijkt uit recent onderzoek van het maandblad voor senioren Plus. Veel banger dan ze hoeven zijn. In interviews vertelden 450 Nederlanders, van tussen de 30 en 60 jaar, aan welke ziektes en ongemakken ze zoal verwachten te lijden als ze ouder zijn. Ruim 45 procent verwacht kanker te krijgen, terwijl maar 6 procent van de nog levende 65-plussers dat heeft. Bijna 40 procent van de geïnterviewden verwacht een hartziekte, terwijl 16 procent van de nog levende ouderen boven de 65 jaar daaraan lijdt. En ruim een derde denkt een beroerte te krijgen, terwijl maar 4 procent van de levende ouderen dat heeft gehad.

Ouderen zijn vaak ook bang op straat, zegt Ben de Bruijn, die voorlicht op de politie-stand. ,,Statistisch gezien is dat onterecht, want er gebeuren meer ongelukken thuis en er worden meer ouderen aan hun eigen voordeur opgelicht dan dat hen op straat iets overkomt'', zegt hij. Toch vragen ze hem de hele dag adviezen over veiligheid op straat en inbraakpreventie. ,,Door de politie goedgekeurd hang- en sluitwerk is het belangrijkste, zeg ik, alarminstallaties zijn overbodig. Ze zijn duur en onpraktisch, want ze gaan continu af.''

Drie beveiligingsbedrijven hebben zich naast de politie-stand opgesteld om alarminstallaties, sloten en brandkasten aan de man te brengen. `Voor maar 1999 gulden laat u zich professioneel beveiligen'. Het bedrijf Dujardin installeert brandkasten, in gestort beton, onder de vloer bij mensen thuis. Ouderen willen steeds vaker hun kostbaarheden veiligstellen, zegt Jos Kools van Dujardin. Hij heeft voor vele portefeuilles een brandkast: voor 900 gulden is er een waarin de verzekeraar spullen vergoed tot 15.000 gulden, voor 10.000 gulden kun je tot twee ton aan waardevolle bezittingen kwijt.

Geruststellende mededelingen worden op de seniorenbeurs amper gedaan. Op een grote affiche van maandblad Plus hangt er wel één: `Vrijen na een hartinfarct kan geen kwaad!'