Wolfensohn wijst demonstraties niet af

De president van de Wereldbank, James Wolfensohn, staat niet afwijzend tegenover de demonstraties in Praag tegen de globalisering. ,,Mijn mening over die manifestaties is niet compleet negatief, verre van dat'', zei Wolfensohn gisteren in bij de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

De vergaderingen van de Wereldbank en het IMF dit voorjaar in Washington werden verstoord door demonstranten, die de globalisering verantwoordelijk houden voor de armoede en milieuvervuiling in de wereld. ,,Ik ben verrukt over het groeiende bewustzijn in de wereld over de problemen van de ongelijkheid, over de armoede-kwestie en dus de vragen die verbonden zijn met de mondialisering zelf.''

Volgens Wolfensohn zijn er veel zaken om over te discussiëren. ,,Het is ook de goede tijd om dat te doen, omdat we zijn aangekomen in een periode waarin de economische groei er positief uitziet.''

De Tsjechische douane heeft gisteren ongeveer 60 fietsers bij de grens aangehouden, van wie sommigen uiteindelijk niet zijn toegelaten. De fietsers waren onderweg van Duitsland naar Praag om deel te nemen aan de demonstraties. De groep is vorige week in Hannover begonnen aan een tocht van 450 kilometer. Volgens een van de organisatoren van de demonstraties, Tiorecký, waren de fieters bij aankomst bij de grens omringd door Duitse politie-auto's.