Voetbalwereld hoopt op steun Europarlement

In de strijd tegen de beperking van de vergoedingssommen voor profvoetballers heeft de KNVB zijn hoop gevestigd op een hoorzitting op 4 oktober met Europese parlementariërs in Straatsburg. Enkele weken later, op 30 oktober, moeten de definitieve voorstellen van de voetbalwereld zijn ingeleverd bij Eurocommissaris Mario Monti van mededingingsbeleid. De voetbalwereld wil op de hoorzitting de steun verwerven van de Europarlementariërs tegen het voornemen van Monti om per 1 januari 2001 de hoge afkoopsommen in het betaald voetbal aan banden te leggen. Dit in het streven naar vrij verkeer van personen.

De wereldvoetbalbond FIFA is samen met de internationale spelersvakbond FIFPro uitgenodigd met voorstellen te komen om dit te reguleren. De Europese voetbalunie UEFA, de wereldvoetbalbond FIFA en de internationale spelersvakbond FIFPro hebben hiervoor een Task Force ingesteld. Namens Nederland heeft G. Bouwer, penningmeester van het bestuur betaald voetbal van de KNVB, zitting in een werkgroep die alternatieven bedenkt voor deze commissie.

In verschillende landen wordt gevreesd dat de sterke beperking van de afkoopsommen de doodsteek zal zijn voor clubs die in hun exploitatie afhankelijk zijn van de verkoop van spelers. Bouwer heeft becijferd dat de Nederlandse eredivisie in het seizoen '98/'99 een tekort had van 103 miljoen gulden zonder de inkomsten van afkoopsommen, zo'n 80 miljoen gulden. De voetbalwereld hoopt op 4 oktober het Europese parlement nog eens de gevaren duidelijk te maken van de afschaffing van het transfersysteem. Maar zelfs dan lijkt de kans niet groot dat de KNVB zijn zin krijgt. De voorstellen voor beperking van de afkoopsommen bevinden zich in een afgerond stadium. Voorzitter betaald voetbal H. Kesler: ,,Wij denken niet dat het Europees parlement de Europese Commissie voor deze zaak zal wegstemmen. Alleen in het lobbycircuit kunnen we nog wat bereiken. Op de hoorzitting zal Monti ook aanwezig zijn. Dat bewijst wel dat hij nu doordrongen is van de ernst van de zaak.''

Monti zou inmiddels bereid zijn tot een compromis na overleg met elf voetbalbonden. De Task Force bekijkt alternatieven als het binden van spelers door middel van imagorechten en vergoedingen om jeugdopleidingen te beschermen. Verder wordt beteugeling van makelaarskosten besproken. Ook een herverdeling van Champions-Leaguegelden in een apart protocol bij het verdrag is een optie om gedupeerde bonden te helpen. Bouwer: ,,Afgelopen seizoen kreeg AC Milan 7 miljoen Zwitserse frank meer dan Feyenoord, terwijl de Italianen een ronde eerder waren uitgeschakeld. Dat heeft te maken met het aantal tv-kijkers. Maar ook dit moet toch slecht vallen bij de Europese Commissie?''

De KNVB hield de afgelopen weken bij de UEFA tevens de vinger aan de pols bij de ontwikkelingen rond plannen voor een Euro League. Dit is de competitie die in 2002 van start moet gaan tussen Nederlandse, Belgische, Schotse, Scandinavische en Portugese clubs. In Nederland hebben PSV, Ajax en Feyenoord zich sterk gemaakt voor dit Schotse initiatief. Het bureau Oliver & Ohlbaum heeft inmiddels een haalbaarheidsonderzoek afgerond met daarin positieve conclusies. De vertrekkende KNVB-directeur A. van Eijden, die 1 oktober in dienst treedt bij Ajax: ,,De UEFA wil wel iets doen. Bijvoorbeeld een andere opzet van de Champions League. Maar een gesloten systeem zal nooit worden toegestaan. De UEFA houdt vast aan sportieve uitgangspunten.''

Zo denkt de Nederlandse voetbalbond er ook over. De KNVB is geen tegenstander van grensoverschrijdende competities mits doorstroming uit nationale competities mogelijk is. De plannen voor de Euro League worden in oktober aangeboden aan het uitvoerend comité van de UEFA. De Europese voetbalunie werkt in Nyon bovendien aan een Europees licentiesysteem waarbij de Nederlandse opzet model heeft gestaan.