Vijf maal kans op Kalf voor Lek op Filmfestival

De film Lek van regisseur Jean van de Velde is gisteravond door de jury van het Nederlands Film Festival in alle beschikbare categorieën genomineerd voor een Gouden Kalf. Nooit eerder kreeg een film in Utrecht vijf nominaties: beste film, beste regisseur, beste scenario (Van de Velde en rechercheur Simon de Waal naar het boek Sans rancune van Jan van Daalen), beste acteur (Victor Löw) en beste actrice (Ricky Koole).

Als beste film werden ook genomineerd de verfilming van Willem Elsschots Lijmen/Het been door de Belg Robbe De Hert en Maria Peters' Kruimeltje. De laatstgenoemde, door meer dan een miljoen kijkers bezochte film, kreeg in totaal drie nominaties, voor regisseuse en scenarioschrijfster Peters. De derde genomineerde regisseur, naast Van de Velde en Peters, is Steven de Jong voor de Friese productie De fûke. De buiten Friesland weinig vertoonde verzetsfilm kreeg verrassend ook een nominatie voor acteur Rense Westra. De Zeeuws gesproken openingsfilm van het festival, Wilde mossels, werd genomineerd voor het scenario van regisseur Erik de Bruyn en de hoofdrol van Fedja van Huêt. Als beste actrice werden naast Ricky Koole ook genomineerd Tamar van den Dop voor De omweg en Willeke van Ammelrooy voor Lijmen/Het been.

In de categorie beste televisiedrama gaat het Gouden Kalf naar Bij ons in de Jordaan van Willem van de Sande Bakhuyzen, De bitterzoet van Johan Simons of de kinderserie De Daltons van Rita Horst. Laatstgenoemde productie werd vorig jaar al bekroond met de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek, maar dit jaar pas voor het eerst vertoond aan de officiële festivaljury. Ook een televisieproductie uit 1998, Gerrit van Elsts verfilming van Simon Vestdijks De ziener, werd dit jaar pas in de competitie vertooond, en kreeg twee nominaties, voor acteur Porgy Franssen en actrice Elisabeth Hoijtink. Franssen moet het opnemen tegen de jonge Egbert Jan Weeber in Mijke de Jongs telefilm Uitgesloten en Kees Prins als Johnny Jordaan in Bij ons in de Jordaan. Hoijtink concurreert met Judith van Herck in Het achterland en Will van Kralingen in de telefilm Storm in mijn hoofd.

Als beste lange documentaire werden genomineerd de hit André Hazes - zij gelooft in mij van John Appel en twee producties van Pieter van Huystee: Heddy Honigmanns Crazy en Vuk Janic' Het laatste Joegoslavische elftal. Bij de korte films koos de jury overwegend voor avontuurlijke en vernieuwende titels. In de categorie fictie zijn dat Een intens realistisch doch romantisch liefdesdrama van Jesse de Jong, Man Looks at Woman, Woman Looks at Man van Nathalie Alonso Casale en Pavel Semtsjenko en The West (SFO) van Gerard Holthuis. Als beste korte documentaire werden genomineerd Marije Meermans Alles, Carin Goeijers' De nieuwerwetse wereld en Jeroen Berkvens' A Skin Too Few - The Days of Nick Drake.