Van den Hoogenband wint bronzen medaille

Pieter van den Hoogenband heeft vandaag bij de Olympische Spelen in Sydney een bronzen medaille gewonnen op de 50 meter vrije slag. De Amerikanen Anthony Ervin en Gary Hall finishten in dezelfde tijd (21,98) als snelsten en mogen zich beiden olympisch kampioen op die afstand noemen. Inge de Bruijn plaatste zich vandaag met een wereldrecord voor de finale van de 50 meter vrij.

,,Met mijn start is vijftig meter eigenlijk te kort'', zei tweevoudig olympisch kampioen Van den Hoogenband, die ingenomen was met zijn medaille. ,,Het was moeilijk om me opnieuw op te laden, na zo'n hectische week waarin ik weinig rust heb kunnen pakken.''

De Bruijn zwom onbedreigd naar de overwinning in de halve finale. Ze verbeterde haar eigen wereldrecord. De oude tijd was 24,39 seconden, nu zwom ze in Sydney 24,13. De Nederlandse zwemster is de grote favoriete in de finale op de 50 vrij, morgenochtend om half zeven. Ze kan dan haar derde gouden medaille winnen.

In het atletiektoernooi dat vandaag in Sydney is begonnen, werd de Canadees Donovan Bailey vandaag in de tweede ronde van de 100 meter uitgeschakeld. De winnaar van olympisch goud vier jaar geleden in Atlanta kampte al enige tijd met een blessure. De favorieten voor de titel op de 100 meter sprint, Ato Boldon uit Trinidad en de Amerikaan Maurice Greene, eindigden in hun serie als eersten. Greene bereikte vandaag zonder moeite de halve finales. De gedoodverfde winnares op de 100 meter bij de vrouwen, Marion Jones, kende ook geen problemen bij haar eerste optreden in Sydney. De Amerikaanse liep in de tweede ronde al een supersnelle tijd: 10,83. De 40-jarige Merlene Ottey uit Jamaica behoorde tot de zestien atletes die zich voor de halve finales kwalificeerden.

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn er vandaag niet in geslaagd de olympische finale te bereiken. De ploeg verloor met 6-5 van de VS. Nederland speelt morgenochtend tegen Rusland om de derde plaats. Op de slotdag van het olympisch judotoernooi bleef de Nederlandse ploeg vandaag met lege handen. Dennis van der Geest werd in de herkansing uitgeschakeld. Mark Huizinga is de enige Nederlander die met een medaille naar huis gaat. Woensdag werd hij in de klasse tot 90 kilo olympisch kampioen.

SPELEN pagina 9-11