Teleurstellend einde judoploeg

Ondanks de gouden medaille van Mark Huizinga die eerder deze week behaalde, heerste vandaag een mineurstemming in het Nederlandse judokamp. Dennis van der Geest kwam op de laatste dag van het olympisch toernooi op de mat en werd in de herkansing uitgeschakeld. Zijn coach en vader Cor van der Geest was zo ontgoocheld door het zwakke optreden van de judoka dat hij nog voordat de scheidsrechter de uitslag bekendmaakte briesend van woede de catacomben in sprintte.

Van der Geest senior liet zich daarna niet meer zien. Ruim een uur na afloop had ook Dennis zijn vader nog niet gesproken. ,,Hij moet dit ook verwerken.'' Het was een hard gelag voor Van der Geest senior dat alle vijf judoka's van zijn club in Sydney buiten de prijzen vielen, sommigen zelfs heel duidelijk. ,,Cor is weg. Hij moet buiten even uitwaaien'', zei bondscoach Louis Wijdenbosch.

Een dag eerder, na de uitschakeling van een andere pupil van hem, Ben Sonnemans, had Van der Geest verteld zich als coach machteloos te voelen aan de kant. ,,Ik heb er vooral moeite mee dat mijn jongens hier niet hun beste judo hebben laten zien. Je hoort juist op zo'n grote wedstrijd boven jezelf uit te stijgen.'' Volgens Van der Geest, gisteren, kent Nederland slechts drie judoka's met het ware judogevoel. Hij doelde op Huizinga, Van Kalken en op zijn zoon. Daarom was de coach waarschijnlijk zo teleurgesteld over het resultaat van vandaag.

De vroege uitschakeling van Van der Geest junior betekende dat de Nederlandse afvaardiging bij deze Olympische Spelen van tien judoka's (vijf mannen en vijf vrouwen) een schamele oogst van één medaille binnenhaalde. Dat waren er vier jaar geleden nog drie, alle van brons. ,,Ik had vooraf hogere verwachtingen'', gaf vrouwenbondscoach Marjolein van Unen toe. ,,Ronduit teleurstellend'', noemde haar collega bij de mannen, Wijdenbosch, de resultaten van drie van de judoka's, Arens, Sonnemans en Van der Geest.

Van de andere twee mannen presteerde Van Kalken aanvaardbaar door de halve finale te halen en redde Huizinga met zijn olympische titel het gezicht van Nederland, dat als een een grote judonatie geldt. ,,Huizinga was ijskoud'', stelde Wijdenbosch.

En dat kon de coach niet van de anderen zeggen. Van der Geest kon vandaag de spanning niet aan en liet zich in zijn eerste partij eenvoudig verschalken door de sterke Rus Tmenov. De Nederlandse zwaargewicht kreeg een herkansing, won van de Duitser Möller, maar daarna kon hij het de Chinese reus Pan niet moeilijk genoeg maken. ,,Dennis was zó opgeblazen door de spanning'', had Wijdenbosch geconstateerd. ,,Hij kan elke judoka die hier meedeed werpen, maar er komt meer bij kijken dan talent. Sommige mensen gaan makkelijk met druk om, anderen leren er na twintig jaar nog niet mee omgaan.''

Volgens Wijdenbosch was er veel aangedaan om Van der Geest mentaal klaar te stomen voor de Spelen. ,,Maar je zal uiteindelijk zelf een keer die mat op moeten en het dan helemaal zelf moeten doen. Het is dan hij of ik. Nou, het werd hier twee keer hij'', zei de bondscoach.

Voor Dennis van der Geest was het zijn eerste Olympische Spelen. Dat scheelde, wist hij na zijn uitschakeling. ,,Ik heb drie jaar geleden pas voor het eerst aan een EK meegedaan'', vertelde Van der Geest na afloop. ,,Maar voor ieders gevoel sta ik al tien jaar op dit toernooi te knokken. Maar ik heb gewoon nog veel te leren.''

Toch, zo gaf hij toe, mocht er in Sydney wat van hem worden verwacht, nadat hij dit jaar Europees kampioen was geworden en in de finale dezelfde opponent als vandaag, Tmenov, had verslagen. ,,Ik kreeg een knak toen ik van hem verloor'', vertelde Van der Geest. ,,Ik won daarna nog wel van die Duitser, ook geen kleine jongen, maar toen ik tien minuten tegen die Chinese staatsmongool moest, hield het gewoon op. Ik was kapot.'' Hij kreeg Pan nog wel in de handgreep, maar moest hem te snel loslaten. ,,Ik kon het gewoon niet volhouden'', zei de 25-jarige Van der Geest.

Hij is nog jong genoeg om aan de volgende Olympische Spelen te kunnen deelnemen, in Athene 2004. Voor Arens en Sonnemans, beiden 28, wordt het lastiger. Bondscoach Wijdenbosch was echter niet somber over de toekomst. Volgens hem zijn in Nederland een aantal potentiële opvolgers aanwezig. Of hij zelf wil aanblijven als coach wilde Wijdenbosch vandaag in Sydney niet zeggen. Door de grote invloed van de clubcoaches is de bemoeienis van de bondstrainers zeer beperkt.

Dat zou volgens vrouwencoach Van Unen moeten veranderen. Ze zei namens de bond meer aan ,,procesbewaking'' te willen doen. Als dat niet gebeurt, heeft de voormalige topjudoka geen interesse in een contractverlenging. Van Unen denkt dat er met de jonge vrouwen, die nu in Sydney in actie kwamen, Bosch, Gravenstijn en Vriezema, in de toekomst betere resultaten kunnen worden geboekt. ,,Maar dan zullen we wel heel hard met ze aan het werk moeten'', constateerde de bondscoach. ,,En niet alleen bij de clubs.''