Suu Kyi mag weer niet reizen

De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi is gisteren door het leger tegengehouden toen ze met de trein naar het noorden van het land wilde gaan. Suu Kyi bleef vannacht op het station van de hoofdstad Rangoon en werd daarna door de politie meegenomen naar haar huis.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de Nobelprijswinnares van 1991 wordt verhinderd buiten Rangoon te komen. Eind augustus hield het leger haar tegen toen ze met haar auto naar het zuiden van Birma wilde gaan. Ze bracht toen negen dagen door langs de kant van de weg en kreeg daarna twee weken huisarrest.

De partijleidster van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) is de grootste bedreiging voor de junta van Birma, of Myanmar zoals de officiële naam voor het Zuidoost-Aziatische land luidt. De partij won in 1990 met grote overmacht een verkiezing die nooit door het militaire gezag van Birma is erkend. Gisteren kreeg Suu Kyi te horen dat alle kaartjes waren uitverkocht voor de treinreis die ze wilde ondernemen naar het 560 kilometer noordelijker gelegen Mandalay.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, noemde het tegenhouden van Aung San Suu Kyi ,,een schandaal'' en ,,onaanvaardbaar''. Haar Birmese ambtgenoot zei deze week dat een klein aantal landen zijn regering ,,oneerlijk'' behandelt. Hij zei ook dat dat Birma aan een ,,eigen soort democratie'' bouwt.