Sufferdje Stedelijk

Op dezelfde dag (Prinsjesdag) dat bekend werd dat het Rijksmuseum bijna een half miljard van de staatssecretaris van cultuur krijgt om het gebouw in `topconditie' te brengen, kwam het nieuws uit het Amsterdamse stadhuis dat de uitbreiding en nieuwbouw van het Stedelijk Museum, waarover al twaalf jaar onderhandeld wordt, opnieuw is uitgesteld. Dat is onthutsend nieuws, aangezien de gemeenteraad juist na veel hangen en wurgen afgelopen zomer had besloten om 55 miljoen gulden op tafel te leggen voor die lang gewenste uitbreiding.

Aangezien het Museumplein er nu met de grote groene grasmat als een voetbalveld bijligt, brengt dat de stand in de wedstrijd Rijksmuseum - Stedelijk Museum op 445.OOO.000 - 0.

Beide musea willen graag in de internationale museale `eredivisie' spelen. Zo hoopt het Rijksmuseum te kunnen concurreren met bijvoorbeeld het voor twee miljard gulden vernieuwde Louvre in Parijs.

Het Stedelijk krijgt voorlopig geen cent. Pas na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 moet er een definitief besluit genomen worden over de nieuwbouw, vinden burgemeester en wethouders. De reden voor deze nieuwe bestuurlijke vertraging ligt in het feit dat er behalve de 55 miljoen voor de nieuwbouw ook nog eens 65 miljoen op tafel moet komen voor renovatie van het hoofdgebouw van het museum. Dat gebouw uit 1895 is, zo blijkt uit onderzoek, volkomen verwaarloosd, dichtgebouwd en brandgevaarlijk.

En hoewel Amsterdam een stad is die bulkt van het geld, kon dat gevraagde extra bedrag er niet komen, deze zomer. ,,Ik heb geen 65 miljoen in mijn achterzak'', zei wethouder S. Bruines (cultuur) en ze voegde er aan toe: ,,Dat wordt punniken.'' Ze bedoelde: dat wordt een langdurig proces. Dat blijkt nu.

Een knoop doorhakken ten faveure van zijn eigen Stedelijk Museum, daartoe lijkt het Amsterdamse stadsbestuur niet in staat. Dat was het twaalf jaar lang niet, en daar komen nu tenminste twee jaren van indolentie bij - en het is niet moeilijk te voorspellen dat ook die nieuwe beslissing langer op zich zal laten wachten.

Stedelijk Museumdirecteur Rudi Fuchs heeft het uitstel al toegejuicht - Hoera! Nieuwbouw Stedelijk opnieuw uitgesteld! - omdat hij hoopt dat nu de nieuwbouw en renovatie in één keer kunnen worden aangepakt. Zijn vertrouwen in het stadsbestuur, als derde Stedelijk-directeur die wacht op uitbreiding, moet grenzenloos zijn. Het laat onverlet dat aan het Museumplein een sufferdje staat, dat Stedelijk Museum heet. De ambities van de museumdirectie, onderschreven door het stadsbestuur, namelijk van het Stedelijk `het beste museum ter wereld voor de moderne kunst' maken, zijn inmiddels potsierlijk geworden.

Het Van Gogh Museum is al uitgebreid en opgepoetst voor miljoenen, en het Nieuwe Rijksmuseum, zoals directeur Ronald de Leeuw het trots noemt, gaat in 2006 open. Tegen die tijd is de Amsterdamse gemeenteraad het misschien eens over het feit dat het Stedelijk aan nieuwbouw en renovatie toe is. Tegen die tijd nadert ook Fuchs zijn pensioengerechtigde leeftijd. Het is niet moeilijk te voorspellen dat de gemeenteraad dan besluit de nieuwbouw en de renovatie van het Stedelijk uit te stellen tot er een nieuwe directeur gevonden is. En ook dat kan ook heel lang gaan duren. In Amsterdam.