Schröder wil extreem-rechts `effectief afschrikken'

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) wil met alle mogelijke juridische middelen en met ,,effectieve afschrikking'' de structuren van het rechts-extremisme in Duitsland vernietigen. Verenigingen of partijen die achter rechts-radicaal geweld staan of daartoe oproepen moeten ook met een verbod kunnen worden opgeheven.

Schröder zei dit gisteren in Berlijn tijdens de viering van het vijftigjarig jubileum van de Centrale Raad van Joden in Duitsland. ,,Het feit dat in sommige wijken van steden extremistische groepen menen te kunnen uitmaken wie zich daar mag ophouden, kan in geen geval getolereerd worden. Dat is een directe aanval op de rechtsstaat en het geweldsmonopolie van de staat.''

Hij doelde op het bestaan van zogenoemde `nationaal bevrijde zones' die vooral in het oosten van Duitsland bestaan. Delen van wijken en bepaalde cafés zijn door extreem-rechtse groepen, neonazi's en skinheads tot verboden terrein verklaard voor iedereen die er `anders' uitziet.

Bondskanselier Schröder zei dat repressie door de staat alleen onvoldoende is tegen extreem-rechts gedachtengoed. Hij pleitte voor vorming van gespreksgroepen met rechts-radicalen en het verbeteren van sociale perspectieven via scholing, stageplaatsen en werk, aldus Schröder.

In Oost-Duitsland, waar eenvijfde van de bevolking woont, komt rechts-radicaal geweld tegen kleurlingen, joodse instellingen en andersdenkenden twee keer zo vaak voor als in West-Duitsland. De helft van de 60.000 rechts-radicalen houdt zich in de voormalige DDR op. Volgens onderzoek van de Berlijnse krant Tagesspiegel en Frankfurter Rundschau zijn sinds de Duitse hereniging in 1990 93 mensen omgekomen bij rechts-extremistisch geweld.

Voorzitter Paul Spiegel van de Centrale Raad van Joden, zei veel waardering te hebben voor de Duitse democratie die de afgelopen vijftig jaar is opgebouwd. Desondanks is er volgens hem reden tot zorg. Zo zou naar schatting twintig procent van de bevolking vooroordelen of negatieve gevoelens tegenover joden hebben.