RAMSJ

George Holmes (ed.): The Oxford history of Italy. Gebonden, Oxford University Press 1997, van ƒ115,20 voor ƒ45,- Donner Rotterdam.

Een vlot en vakkundig geschreven (door twaalf experts) geschiedenis van Italië, vanaf het begin van de jaartelling tot aan de huidige tijd – oftewel: `from frescos to Fiats', zoals de flaptekst het plastisch formuleert. Nadruk op de romanisering van Tota Italia in de eerste eeuw, de ontwikkeling van de middeleeuwse stadstaat, de Renaissance-cultuur, de negentiende-eeuwse eenwording van het land onder Garibaldi, en het fascisme. Fraai geïllustreerd.

A. Kolsteren en Ewoud Sanders: Vreemde woorden. Het Spectrum 1994, van ƒ42,95 voor ƒ10,- Boekhandelaren aangesloten bij de ICOB (0172-437231). De Slegte.

Abyssaal (grondeloos, zeer diep), palliëren (met een mantel bedekken, verzachten), olla podrida (gerecht van vlees en kruiden, fig.: allegaartje) – zie daar een paar mooie vreemde woorden die aan bod komen in dit boek, de geheel herziene en uitgebreide versie die Ewoud Sanders maakte van het befaamde woordenboek van Kolsteren uit 1956. Meer dan tweeduizend woorden zijn toegevoegd (waaronder een aantal computertermen) terwijl woorden als politie en paraplu definitief hun vreemde karakter hebben verloren.

Henk Suèr en Josine Meurs: Geheel in de geest van Wagner. De Wagnervereeniging in Nederland, 1883-1959. Ingenaaid, Theater Instituut Nederland 1997, van ƒ50,- voor ƒ14,95. Het Martyrium Amsterdam.

Kort na de dood van Richard Wagner in 1883 werd in Amsterdam de Wagnervereeniging opgericht, met als initiatiefnemers onder anderen de bankier Jan Wilson, de graanhandelaar J.G. Bunge, en J. Lublink Weddik, de assistent-resident van Madoera die net in Nederland met verlof was. De vereniging ontwikkelde zich weldra tot Nederlands meest prestigieuze opera-instelling, waarvan de besloten bijeenkomsten uitgroeiden tot ware society-evenementen. Ondanks dat elitaire karakter is de vereniging van grote betekenis geweest voor het muziekleven in Nederland, zo stellen de auteurs van deze kleurrijke studie.

Evelyne Blau: Krishnamurti 100 years. Gebonden, Stewart, Tabori & Chang 1995, van ƒ103,75 voor ƒ39,95. Nayler & Co Den Haag.

Mooi verzorgd eerbetoon aan Krishnamurti (1895-1986), verschenen ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de befaamde Indiase goeroe. Zo'n tachtig personen (onder wie Henry Miller en Van Morrison) komen aan het woord, alle met hun eigen, vaak heel persoonlijke herinneringen aan het religieuze fenomeen. Daarnaast zijn teksten, brieven en dagboekfragmenten van Krishnamurti zelf opgenomen, aangevuld met fotomateriaal. Interessant boek, ook al is de toon – voor een buitenstaander althans – soms wat al te hagiografisch.

A.F. van Oudvorst: De verbeelding van de intellectuelen. Ingenaaid, Wereldbibliotheek 1991, van ƒ69,95 voor ƒ19,90. De Slegte.

Veelzijdige studie over het ontstaan van de Russische intelligentsia in de tweede helft van de negentiende eeuw, en over de politieke en maatschappijkritische rol die de intellectueel sindsdien in Europa heeft gespeeld. Een groot aantal `literaire intellectuelen' komt aan bod, onder wie Toergenjev (met analyses van Vaders en zonen en Roedin), Dostojevski (Boze geesten), Thomas Mann, Gide, Sartre en Nederlands eigen Du Perron en Ter Braak.

Platoon: Verzameld Werk 1. Gebonden, De Driehoek 1984, van ƒ32,50 voor ƒ7,95. Roelants Nijmegen.

Het eerste deel van het verzamelde werk van Plato (hier aangeduid met zijn oorspronkelijke Griekse naam Platoon): een grootschalig vertaalproject van de School voor Filosofie in Amsterdam, dat in 1993 werd afgerond met de publicatie van het elfde deel De wetten. Deel 1 opent met een stuk van Xenophon, Herinneringen aan Socrates, gevolgd door de eerste twee dialogen van Plato: Phaidros (Phaedrus) en Symposion. Ook andere delen uit de reeks liggen bij Roelants, alle van ƒ32,50 voor ƒ7,95. Bij aankoop van vijf delen of meer geldt extra korting.

Charles Corn: Sporen van het paradijs; het verhaal van de specerijenhandel. Paperback, Bert Bakker 1998, van ƒ63,80 voor ƒ25,- Steven Sterk Utrecht, Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam, Donner Rotterdam.

De turbulente geschiedenis van de Banda-eilanden, een kleine groep, op de kaart nauwelijks vindbare eilanden in de Molukken. In de zestiende eeuw vormden eilanden als Nailakka en Bandabesar de enige plaats op aarde waar nootmuskaat, kruidnagel en foelie (de `heilige drieëenheid') te vinden waren; die werden al snel een begeerde prooi voor de handelsvloten van Portugal, Holland en Engeland.

Gisèle Onniger (e.a.): Ensor. Geb., Blondé 1999, van ƒ132,- voor ƒ54,50. De Boekenmarkt Den Haag.

Schitterende catalogus, behorende bij een overzichtstentoonstelling van werk van James Ensor (1860-1949), die eind 1999 in Brussel werd gehouden. Reproducties van maar liefst honderdnegentig schilderijen (waaronder een paar fraaie portretten en stillevens uit 1880), gecompleteerd door nog eens honderdzeventig tekeningen, etsen en affiches. Uitvoerige, Franstalige tekst.