PORTUGESE KIPPENSOEP

Deze bekende Portugese soep staat of valt met de kwaliteit van de bouillon. De bouillon moet namelijk zeer krachtig van smaak zijn. De makkelijkste manier om zo'n bouillon te maken is 2 liter smakelijke zelfgetrokken kippenbouillon op een hoog vuur in circa 30 minuten tot ongeveer 1 liter te laten inkoken. Oorspronkelijk werd deze soep met rijst gemaakt, maar tegenwoordig gebruikt men er vaak de zeer geliefde orzo voor, dat is een rijstvormige pastasoort die bij Italiaanse delicatessenwinkels verkrijgbaar is. U kunt er desgewenst rijst voor in de plaats gebruiken. Kook in dat geval 200 gram rijst eerst gaar in 4,5 deciliter kippenbouillon. Kook dan de kipfilet in de krachtige bouillon gaar en schep er vervolgens de gekookte rijst, het citroensap en zout en peper door. Schep er ten slotte de munt door en dien op zoals hieronder beschreven is.

Nog een tip wanneer u deze soep maakt. Laat de soep vooral niet na het koken van de orzo (of doorscheppen van de rijst) te lang staan voor u hem opdient. De orzo neemt de bouillon ongelooflijk snel op en toen ik de soep voor het eerst maakte leek die eerder op een pastagerecht dan op een soep!

Doe de kippenbouillon in een zware pan en breng aan de kook op een middelhoog vuur.

Snijd de kipfilet overdwars in repen van 3 centimeter lang en 1 centimeter breed. Doe de repen kip en de orzo in de sudderende bouillon. Bestrooi royaal met zout en peper, leg het deksel op de pan en laat alles circa 15 minuten zachtjes koken tot de kip en orzo gaar zijn.

Schep het citroensap en de muntblaadjes door de soep en laat heel even doorwarmen. Leg een schijfje citroen onderin elk soepbord, schep er de soep over en dien onmiddellijk op. Geef er stokbrood of Turks brood bij.