Polosters strijden om derde plaats

Brons is het hoogst haalbare voor de nationale vrouwenwaterpoloploeg. Het zevental verloor vanochtend in de halve finale met 6-5 (2-3 3-1 0-1 0-1) van de Verenigde Staten. Morgen duelleert Nederland met Rusland om brons.

,,Wij kwamen niet voor brons'', zei coach Mensink na de nederlaag. ,,Brons is een teleurstelling. Een grote domper.'' Nederland had de nederlaag aan zichzelf te wijten. Het scoorde slechts twee keer uit tien overtalsituaties. ,,We creëerden de kansen wel, maar gooiden ze er niet in.''

Nederland begon desastreus in het olympisch zwembad. Binnen 55 seconden stond de ploeg met 2-0 achter door twee treffers van de 39-jarige O'Toole. ,,Dat was effe slikken'', keek aanvoerder Ellen van der Weijden terug. De nationale ploeg vocht sterk terug en controleerde daarna de wedstrijd.

Halverwege de tweede periode lag Nederland met 5-3 voor door doelpunten van De Bruijn (2), Op den Velde (2) en Kuipers. ,,In die fase waren we oppermachtig'', zag Van der Weijden. ,,We overspeelden Amerika, maar konden helaas niet doordrukken.'' Het breekpunt in de wedstrijd lag in de overtalsituatie op 5-3. Kuipers raakte de lat.

,,Als we die man meer hadden gemaakt'', keek Mensink terug, ,,was het 6-3 geweest en was de wedstrijd gelopen''. In plaats daarvan werd het 5-4 doordat de Amerikanen wel profiteerden van een numerieke meerderheid. Na die treffer sloop de twijfel in het spel van de Nederland. De speelsters blokkeerden, raakten verlamd en slaagden er niet meer in te scoren. Het kreeg nog vijf keer een speler meer in het water, maar niemand durfde de verantwoordelijkheid te nemen voor het bevrijdende schot. ,,We misten de kracht'', huilde Van der Weijden.

Verdedigend stak Nederland goed in elkaar. De Amerikanen konden nooit weglopen waardoor Oranje tot de slotseconden in de wedstrijd bleef. Op 55 tellen voor het einde had Carla Quint vrij voor de Amerikaanse doelvrouwe Orwig de gelijkmaker in haar handen. Ze miste.