Pas verschenen

Als een moeder haar zoontje van tachtig. Gedichten voor Guillaume van der Graft.

Kwadraat, 40 blz. ƒ39,90

`Van der Graft is beter dan ooit, al een tijdje' luidt het motto van Herman de Coninck (1944-1997) bij de dichtbundel die Guillaume van der Graft ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag aangeboden kreeg. Bevriende en bekende dichters als Willem Wilmink, Simon Vinkenoog en Elly de Waard gaven hem een gedicht cadeau.

Jan Kjaerstad: De veroveraar. Vert. Paula Stevens.

De Geus, 540 blz. ƒ49,90

Tweede roman over de geniale Jonas Wergeland, ook al de hoofdfiguur in Jan Kjaerstads De Verleider. Een hoogleraar krijgt de opdracht de definitieve biografie te schrijven van deze levenskunstenaar. Over De Verleider schreef Kester Freriks: `Eigenlijk is Wergeland een anti-verleider, iemand die niet handelt uit sensuele energie maar uit het besef dat hij altijd bij de vrouwen in het krijt stond.' (Boeken 27.12.1996)

Liz Jensen: De papiervreter Vert. Maaike Post en Arjen Mulder.

Bert Bakker, 296 blz. ƒ36,50

Toekomstroman in de traditie van Orwell en Huxley, waarin een computerdeskundige na een schijnproces beschuldigd wordt van terrorisme en landverraad en gevangen gezet wordt op een voormalig cruiseschip. Over een eerder vertaald boek van de Britse auteur Liz Jensen (1959) schreef Stine Jensen: `Haar roman is vlot geschreven, geestig en bij vlagen zelfs ontroerend.' (Boeken 5.3.1999)

Alma Mahler: Het is een vloek een meisje te zijn. Een keuze uit de dagboeken 1898-1902. Gekozen, vertaald en van een voorwoord voorzien door Peter Claessen.

De Arbeiderspers (Privé-Domein), 295 blz. ƒ49,95

Suites, zo noemt de componiste Alma Mahler (1879-1964), getrouwd geweest met o.m. Gustav Mahler, haar schriften met blauwe omslag waarin ze haar belevenissen met beroemde kunstenaars optekende ten tijde van de Secession, de Weense kunststroming rond 1900.

Hanaan as-Sjaikh: Ik veeg de zon van de daken. Vert. Djûke Poppinga.

De Geus, 249 blz. ƒ39,90

Het contrast tussen jeugd en volwassenheid, dagelijks leven en verbeelding, Oost en West, traditie en moderne wereld is onderwerp van de verhalenbundel van de Arabische schrijfster Hanaan as-Sjaikh. Over haar boek Vrouwen tussen hemel en zand schreef Wim Raven: `Dit is beslist een van de beste romans die ooit in het Arabisch zijn geschreven.' (CS 10.6.94)

Gail Tsukiyama: De onzichtbare draad. Vert. Marijke Versluys.

Atlas, 286 blz. ƒ49,90

Vervolg op de debuutroman De Zijdewerksters van de Japans-Chinese schrijfster Gail Tsukiyama. Twee vrouwen proberen een bestaan op te bouwen in de dagen rond de Tweede Wereldoorlog. Diana Comijs schreef: `Ondanks het gebrek aan literaire spanning, is The Language of Threads geen onsympathiek boek. De onderliggende boodschap is van een verrassende warmte.' (Boeken 28.1.2000)