Paard afgemaakt na val

In de internationale militarywereld is schouderophalend gereageerd op het ongeluk dat gisteren in Sydney op de military het paard Bermuda Gold is overkomen en dat uiteindelijk leidde tot het afmaken van de 14-jarige volbloedmerrie. Op hindernis twee van de cross kwam het paard, dat met de voor Bermuda rijdende Mary Jane Tumbridge vorig jaar nog de Pan American Games wist te winnen, zwaar ten val. ,,Dit was een ongeluk dat overal had kunnen gebeuren'', zei de voorzitter van de jury.

Voor Bermuda's Gold verliep de cross desastreus. De merrie vertrok voor een goede sprong op de tweede hindernis en stond na de landing ineens op drie benen. Er werd een versplinterd pijpbeen geconstateerd. Na onderzoek in een veterinaire kliniek bleek de breuk dermate ernstig dat men de volbloedmerrie moest laten inslapen.

Verder werden ook nog twee ruiters met botbreuken naar het ziekenhuis afgevoerd, de Deen Niels Haagensen (schouder) en de Braziliaan Roberto Macedo (bekkenfraktuur). Opvallend is dat veel ruiters die zowel in de landenwedstrijd als in de individuele military van start gingen, in de landenwedstrijd hun beste paard aan de start brachten. Daardoor werd ten onrechte de indruk gevestigd dat deze uithoudingsproef zwaarder was dan die voor de landenteams.

In de individuele strijd om de medailles eindigde de 51-jarige, uit Vught afkomstige maar voor de Nederlandse Antillen uitkomende Eddy Stibbe met Eton uiteindelijk op de 13de plaats. Bij de tweede veterinaire keuring moest Eton terugkomen alvorens hij het groene licht kreeg om in het derde en laatste onderdeel, de springproef, van start te mogen gaan. Twee balken vielen, maar dit had voor Stibbe geen gevolgen in de eindklassering.

De Amerikaan David O'Connor, die vanaf het eerste onderdeel, de dressuur, aan de leiding ging, had een riante voorsprong van twee hindernisfouten. Even leek hij de juiste weg kwijt te zijn, maar gelukkig voor hem vond hij de goede hindernis op tijd, waardoor O'Connor met ruime voorsprong zijn gouden medaille kon incasseren. De Australiër Andrew Hoy won de zilveren, Mark Todd uit Nieuw Zeeland de bronzen medaille.