NS saneert kaartsoorten, prijs omhoog

De Nederlandse Spoorwegen doen het goedkope avondretour en de `meermanskaart' de deur uit. Daarnaast verhoogt het bedrijf de tarieven van treinkaartjes per 1 januari volgend jaar met gemiddeld 3,15 procent.

Het avondretour, dat treinreizigers na zes uur 's avonds een korting geeft van 40 tot 65 procent, vervalt. Een woordvoerder van NS schrijft dat toe aan de geringe vraag. Dat dit kaartje een stuk goedkoper is dan een regulier retour heeft daar volgens hem niets mee te maken. Jaarlijks werden er 1,5 miljoen van verkocht, goed voor 0,3 procent van de omzet.

Ook de meermanskaart, die groepen reizigers korting geeft, moet het veld ruimen. NS voerden twee jaar geleden al de `samenreiskorting' in, die volgens de spoorwegen een goede vervanger is van de meermanskaart. De belangstelling voor deze meermanskaart was daardoor tanende. Volgens het principe van samenreiskorting mag een reiziger met een NS-kortingkaart drie personen meenemen die ook 40 procent tariefkorting krijgen. Volgens de spoorwegen is de samenreiskorting voordeliger dan de meermanskaart.

De wijzigingen vinden volgens de NS-woordvoerder ook plaats omdat reizigers het aanbod van kaartjes te ingewikkeld vinden.

De tariefsverhoging van 3,15 procent noemen NS ,,redelijk'' en ,,goed te verantwoorden tegenover de klant''. Volgens een woordvoerder zijn ,,lang niet alle kostenstijgingen doorberekend'', waaronder de heffing voor het gebruik van de railinfrastructuur. Zou dat zijn gebeurd, dan was de prijsstijging volgens NS uitgekomen op 5,5 procent. ,,De verhoging van 3,15 is gelijk aan het huidige inflatieniveau en daarom redelijk'', aldus de woordvoerder.

Reizigersvereniging ROVER is teleurgesteld over het verdwijnen van het avondretour. ,,De NS zeggen dat ze deze kaart hebben geschrapt wegens de onduidelijkheid en de daardoor teruglopende verkoop ervan. Maar die onduidelijkheid hebben ze zelf geschapen.''

ROVER noemt de tariefsverhoging niet noodzakelijk, al maakt de reizigersvereniging de kanttekening dat zij niet in de boeken van de Nederlands Spoorwege kan kijken.