Mystery Science

Als je een film maakt over een B-film en je eigen product leent nogal wat eigenschappen uit dat genre, geldt dan B maal B is B²? En is B² genoeg voor een A? De film Mystery Science Theatre 3000: The Movie geeft het antwoord op die vraag.

Mystery Science Theatre 3000: The Movie (1996) is een buitenissige ervaring. Voor het grootste deel bestaat de film namelijk uit een andere film die je in een bioscoopzaal geprojecteerd ziet. De onderkant van het scherm wordt in beslag genomen door het silhouet van een rij bioscoopstoelen. Met rechts de drie hoofdpersonen.

Mystery Science Theatre 3000, door de liefhebbers afgekort tot MST3K, is sinds 1988 een tv-serie die in Amerika eerst op het kleine kabelkanaal Comedy Central te zien was en daarna verhuisde naar het Sciencefiction Channel waar tot vorig jaar nieuwe afleveringen verschenen.

MST3K bestaat uit een raamvertelling over een boosaardige wetenschapper die op zoek is naar een wapen om de wilskracht van de mensheid te breken. Deze Dr. Clayton Forrester weet al dat het met een B-film moet lukken. Maar welke – er zijn er zo veel. Daarom probeert hij ze uit op proefpersoon Mike Nelson die hij gevangen houdt in een ruimteschip.

In MST3K: The Movie moet Nelson This Island Earth van Joseph M. Newman uit 1954 ondergaan, een niet al te beste film over een kerngeleerde die door aliens wordt ontvoerd omdat ze op hun planeet dringend energie nodig hebben. Knullig acteerwerk, knullige effecten en knullige decors. Er valt volop van te genieten want de film is over de hoofden van Nelson en zijn twee robotvrienden heen prima te volgen. En wie zich afvraagt waarom dat nou zo leuk is, die heeft het commentaar van het drietal niet gehoord. Voortdurend maken ze melige en grappige opmerkingen over This Island Earth.

Het begint al bij de openingstitels als ze vrezen dat StarTreks Captain Kirk er in voorkomt: ,,Okay, let's see here... Shatner, Shatner... no, doesn't look like he's in this one; we're safe.'' En het is pas afgelopen bij de laatste credit – het gegrap is hun manier om zich te beschermen tegen Forresters snode plan hun wil te breken.

Op de tv kreeg een eindeloze rij goede en slechte B-films al de behandeling van de cultserie MST3K. In The Movie blijft het beperkt tot één, maar de liefhebber kan verwijzingen naar zo'n vijftig andere vinden. En dat levert het antwoord op het sommetje: B maal B is C is Cult.

Mystery Science Theatre: The Movie (Jim Mallon, VS, 1996), Net5, 23.05-020u.