`Montenegro zal zichzelf verdedigen'

Montenegro zal zichzelf verdedigen als zij wordt aangevallen door de Joegoslavische zusterrepubliek Servië. Dit heeft de Montenegrijnse president Milo Djukanovic gisteren gezegd voor de Russische televisie.

,,Besluit Miloševic een militair conflict met ons aan te gaan, dan hebben wij geen andere keus dan ons te verdedigen'', aldus de pro-Westerse president van Montenegro. Djukanovic reageerde op eerdere uitspraken van de Joegoslavische leger-generaal Nebojša Pavkovic. Deze heeft gewaarschuwd voor militair ingrijpen van ,,speciale eenheden van buitenlandse legers'' tijdens de verkiezingen. De speciale eenheden kunnen volgens de generaal vanuit Montenegro Servië binnenvallen.

Joegoslavië houdt aanstaande zondag presidents-, federale en gemeenteraadsverkiezingen. De Joegoslavische deelrepubliek Montenegro is verdeeld over de verkiezingen; de pro-Westerse regering van president Djukanovic heeft opgeroepen tot een boycot, de pro-Servische oppositie roept op te gaan stemmen.

Het Servische regime probeert sinds enige tijd Montenegro af te schilderen als een vrijplaats voor ,,vijandelijke'' buitenlandse mogendheden. De afgelopen dagen zijn de speculaties over een ingrijpen door het Joegoslavische leger in Montenegro toegenomen. De Joegoslavische president Slobodan Miloševic, die in de peilingen achter ligt op de kandidaat van de oppositie, kan een militair conflict met Montenegro aangrijpen om de noodtoestand af te kondigen. In dat geval kan hij de uitslag van de verkiezingen naast zich neer leggen en aan de macht blijven. Daarnaast vreest men zowel binnen als buiten Montenegro voor grootscheepse stemmenfraude door Miloševic en de zijnen.

Montenegro's minister van Buitenlandse Zaken, Branko Lukovac, zei gisteren op een bijeenkomst in de stad Kolasin binnen twee jaar een referendum over de onafhankelijkheid van het land te houden. Onder luid applaus hekelde hij ,,het gebrek aan democratische veranderingen onder Miloševic''. Montenegro stemde in 1992 in een referendum voor aansluiting bij Joegoslavië. Sinds begin jaren negentig woedden in Joegoslavië vier oorlogen en zijn alle republieken uit het staatsverband gestapt – op Montenegro en Servië na.