Korthals tegen crack in kelders

Minister Korthals (Justitie) wil dat de hoofdofficier van justitie in Rotterdam optreedt tegen vier `crack-kelders' in Rotterdam, waar met medeweten van de gemeente in harddrugs wordt gedeald.

De minister heeft gisteren het openbaar ministerie gevraagd om opheldering, naar aanleiding van een reportage die het actualiteitenprogramma Nova woensdag aan de crack-kelders wijdde. Daarin vertelden betrokkenen dat in de kelders, in onder meer de wijk Spangen, 24 uur per dag dealers klaarstaan om verslaafden van harddrugs te voorzien.

Verslaafden komen alleen in de kelders binnen als zij een pasje hebben en kunnen na comsumptie van harddrugs zo lang blijven als ze willen. De overlast in de probleemwijken neemt daardoor af. Volgens betrokkenen neemt het gebruik van crack in de kelders toe.

Burgemeester Opstelten van Rotterdam vertelde dat het aanpakken van de kelders geen prioriteit heeft voor de gemeente, omdat de drugsgebruikers geen overlast veroorzaken. Bij rondleidingen van buitenlandse gasten in de stad legt de burgemeester het bestaan van de kelders uit. Korthals vindt dat ,,we in Nederland al redelijk ver gegaan zijn met het gedoogbeleid, dat zullen we zoveel mogelijk verder moeten beperken.''