Kandidaat Gore: `Gebruik strategische oliereserve'

De Amerikaanse Democratische presidentskandidaat, Al Gore, heeft gisteren president Clinton opgeroepen de strategische oliereserve aan te spreken om de brandstofprijzen voor de winter omlaag te brengen. Volgens hem veroorzaken de hoge olieprijzen een ,,nationale crisis''.

Met zijn oproep heeft Gore, tevens vice-president, de dure olie in het hart van de Amerikaanse verkiezingsstrijd geplaatst, zeggen waarnemers. Sommige analisten menen dat Gore met vuur speelt. Als het middel niet werkt en de olie- en brandstofprijzen blijven stijgen, dan slaat het als een boemerang op Gore terug, zeggen zij.

In de Verenigde Staten bestaat een schaarste aan huisbrandolie en de prijs van deze brandstof is fors toegenomen. Een schaarste die bij een strenge winter acuut wordt en op haar beurt de olieprijzen wereldwijd verder kan opstuwen en een recessie teweegbrengen, voorspellen sommige analisten somber.

Gore speelt met vuur omdat het oliekartel OPEC, dat eenderde van de mondiale olieproductie voor zijn rekening neemt, om economische of politieke redenen kan besluiten af te zien van verdere productieverhogingen nu de VS menen zelf de prijzen te kunnen beïnvloeden. Dat zou pas echt de olieprijzen opdrijven, zei gisteren een olie-analist van Salomon Smith Barney in Londen.

De Republikeinse presidentskandidaat, George W. Bush, deed gisteren via zijn woordvoerster de oproep van Gore af als een verkiezingsstunt. De oliereserve – gelijk aan het equivalent van 60 dagen Amerikaanse olie-invoer – is bedoeld voor strategische en nationale veiligheidsdoeleinden, niet voor politieke doelen in een verkiezingsjaar, zei de woordvoerster van Bush vandaag tegen de Wall Street Journal.

Volgens de krant maakt de achtergrond van Bush (banden met de olie-industrie in Texas) het delicaat voor hem het initiatief te nemen op dit punt.

Bovendien is er de factor Saddam Hoessein, het Iraakse staatshoofd dat begin deze week met beschuldigingen aan het adres van de grootmachten de olieprijzen verder opdreef. Bush' vader heeft als president de Iraakse leider tenslotte niet weten te verjagen en de Republikeinse presidentskandidaat zou met de dure olie en de winter in het vooruitzicht niet liever daaraan worden herinnerd.

Volgende week viert de OPEC haar veertigjarig bestaan in Caracas en bij die gelegenheid kan een antwoord van het oliekartel komen op Gore's oproep de strategische oliereserve in de VS aan te spreken. In ieder geval van de radicale leden van het kartel als Libië, Irak of Venezuela, menen sommige waarnemers.

President Clinton heeft nog niet gereageerd op de oproep van zijn vice-president. Het Witte Huis zou willen wachten met een reactie totdat in Praag de ministers van financïen van de G7, de zeven belangrijkste industrielanden, hun beraad over de dure olie dit weekeinde hebben gehouden.

Eerder heeft Clinton gezegd dat de VS ,,alle opties openhouden''. Sommige analisten menen dat het aanspreken van de strategische olievoorraad hooguit een kortstondige prijsdempende werking heeft en niet echt de fysieke schaarste aan huisbrandolie in de VS vermindert, omdat de Amerikaanse strategische voorraad helemaal uit ruwe olie bestaat (in de Europese strategische reserves zitten ook brandstoffen) en de raffinaderijen in de wereld al op topcapaciteit draaien. Ook in dat opzicht zou volgens hen de oproep van presidentskandidaat Gore als een politieke boemering kunnen werken.

DOSSIER AMERIKAANSE VERKIEZINGENwww.nrc.nl