Internationaal

LONDEN

Chipfabrikant Intel heeft vanochtend de Europese aandelenmarkten flink onder druk gezet. De gehele technologiesector ging onderuit nadat Intel tegenvallende ontwikkelingen in de omzet had bekendgemaakt. Grootste slachtoffers op de Britse beurs waren Infineon Technologies, nog voor 71 procent eigendom van Siemens, het Britse ARM. Beide fondsen moesten 8 procent in koers terug.

De telecomaandelen deden eveneens een stapje achteruit. Vodafone verloor 2,3 procent, terwijl de koers van Colt Telecom met 6,3 procent daalde. Tegen het middaguur was het ergste leed geleden. De FTSE-index stond bijna een procent lager op 6.142 punten. Positief was de invloed van British Airways dat de koers, na de breuk gisteren met KLM, met 6 procent zag stijgen.

FRANKFURT

Ook de Duitse beurs liet zich vanochtend leiden door de tegenvallende berichten van Intel. Zo leverde Siemens bijna 6 procent in, terwijl internetaanbieder T-Online zelfs 7 procent lager kwam te staan.

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa won vanochtend ruim 3 procent. Deze winst staat volgens handelaren los van de breuk tussen KLM en British Airways. De stijging zou technische factoren als aanleiding hebben. De DAX-index verloor anderhalf procent op 6.586 punten.

PARIJS

De Franse effectenbeurs trok de neergaande lijn van gisteren door. De index CAC-40 daalde bijna met anderhalf procent naar 6.167 punten. Chipproducent STMicroelectronics was vanochtend het grootste slachtoffer met een verlies van 6 procent.

NEW YORK

Bezorgdheid over de zwakke euro en de stijgende energieprijzen hadden gisteren een negatief effect op de technologiebeurs Nasdaq. De Nasdaqindex sloot bijna 2 procent lager op 3.829 punten. De Dow-Jonesindex kwam 0,73 procent hoger uit op 10.766.

Ook op Wall Street miste het nieuws dat KLM en British Airways hun fusiebesprekingen hebben afgebroken zijn effect niet. Met name KLM had het zwaar te verduren. Beleggers straften het debacle af met een verlies van bijna 19 procent op 19 dollar.

De Belgische spraaksoftwarefabrikant Lernout & Hauspie was het grootste slachtoffer op Wall Street. Nadat bekend werd dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC een financieel onderzoek naar het bedrijf is begonnen, kelderde het fonds met bijna 29 procent naar 15 dollar.

AZIË

Op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag de aandelenkoersen fors gedaald. De Nikkei-index zakte 3 procent tot 15.818 punten. Oorzaak van de daling was een verkoopgolf onder technologiefondsen die net als in Europa het gevolg was van Intels waarschuwende berichten.

Ook de overige beurzen in het Verre Oosten moesten een stap terug doen. De Zuid-Koreaanse beursindex raakte bijna 7,2 procent kwijt. De Hang-Sengindex in Hongkong sloot 3,6 procent lager. In Australië daalden de aandelenkoersen met gemiddeld 1,9 procent.