Intel maakt koerssmak

Intel heeft gisteren meer dan twintig procent van zijn waarde op de beurs verloren na de waarschuwing dat de omzet van de Amerikaanse chipproducent in het derde kwartaal zal tegenvallen. De koersval van Intel vertaalde zich vanmorgen in een sterke daling van Europese aandelen in de technologiesector. Intel wordt beschouwd als graadmeter voor de hele technologiesector en noemde bovendien achterblijvende vraag naar chips in Europa als een belangrijke oorzaak voor de tegenvaller. Ook in Azië daalden de koersen flink. De omzetwaarschuwing van Intel kwam gisteren na het sluiten van de Amerikaanse beurs, maar in de onofficiële handel nadien daalde het aandeel met 21 procent tot iets meer dan 48 dollar. Intel verwacht in het kwartaal tot eind september een omzet van 8,5 tot 8,7 miljard dollar, drie tot vijf procent boven de omzet in het tweede kwartaal. Analisten hadden een omzetgroei van 9 tot 10 procent ingecalculeerd. Intel meldde in juli al dat de orders voor zijn processoren, het rekenhart van onder meer computers, met slechts vijf procent waren gegroeid. De totale markt voor halfgeleiders groeide in diezelfde periode met 45 procent.