Intel en KLM beheersen sfeer op beurs

KLM moest vanmorgen op de Amsterdamse effectenbeurs een flinke klap incasseren. Beleggers straften de mislukte fusie met British Airways af met een koersverlies van meer dan 20 procent.

Daarmee kwam het aandeel van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij uit op een waarde van 21,35 euro. KLM, eerder dit jaar van de AEX in de midkap-index van middelgrote beursfondsen beland, was met dit verlies weliswaar de grootste daler op het Damrak, maar een schrale troost is wellicht dat de koers dit jaar nog lager heeft gestaan. Eind april, toen KLM het afscheid van de Italiaanse partner bekendmaakte, was de koers rond de 18 euro waard.

Over de hele linie moest het Damrak een flinke stap terugdoen. De toonaangevende graadmeter AEX noteerde bijna 9 punten lager op 647,22, wat gelijk staat aan een daling met 1,6 procent.

Vooral de technologiefondsen hadden het weer zwaar te verduren en daarbij speelde de Amerikaanse chipproducent Intel een hoofdrol. Het concern maakte gisteren bekend dat de omzet over het derde kwartaal lager uitkwam dan eerder was verwacht. Vooral de tegenvallende afzet in Europa zou daarvan de oorzaak zijn. De grootste verliezer onder de hoofdfondsen was dan ook ASM Lithography. Deze fabrikant van chipmachines verloor ruim 9 procent op 36,10 euro. Ook elektronicaconcern Philips, dat met zijn divisie semiconductors een belangrijke leverancier is voor chipfabrikanten, moest het ontgelden en gaf ruim 6 procent prijs op 48,35 euro.

Het was vooral een handjevol traditionele fondsen dat de schade onder de hoofdfondsen nog enigszins beperkt hield, onder leiding van Heineken. Het bierconcern pakte 3,6 procent op 63 euro.

Het aandeel van staal- en aluminiumfabrikant Corus stond tegen het middaguur 1 procent lager op 0,91 cent. Tijdens een aandeelhoudersvergadering verklaarde voorzitter Brian Moffat vanochtend dat Corus, een fusieproduct van British Steel en Hoogovens, grote problemen blijft houden met het dure pond. ,,Helaas kunnen we geen goed nieuws brengen over de wisselkoersen'', aldus Moffat. Wel merkte hij op dat zowel de staal- als de aluminiummarkt sterk zijn en blijven.

De financiële sector liet vanochtend een divers beeld zien. Bank en verzekeraar ING leverde bijna een procent in op 70,60 euro, terwijl ABN Amro stabiel op 26,66 euro bleef staan. Fortis boekte een winst van 1,4 procent tot 32,90 euro en Aegon maakte een vergelijkbare winst tot 39,55 procent.