Ierland werft personeel buitenland

Ierland kampt met hetzelfde probleem als Nederland: er is een grote krapte op de arbeidsmarkt. De regering in Dublin begint daarom morgen met een campagne in de Engelse stad Manchester om personeel voor de 50.000 vacatures in het land van ruim 3,7 miljoen inwoners te werven. De komende vier maanden wordt niet alleen in de Engelse textielstad, maar ook in Londen en Birmingham naar arbeidskrachten gezocht. De zoektocht leidt ook naar Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

De economische groei van de `Keltische tijger' heeft de chronische ontvolking van Ierland doen omslaan in een gestage toeneming van de bevolking, maar die is onvoldoende om het aantal vacatures op te vullen. Was het werkloosheidspercentage in 1993 nog 16 procent, nu is dat teruggedrongen tot het historisch punt van 4,3 procent. Vooral in de communicatietechnologie, de horeca, de bouw en de gezondheidszorg zitten de bedrijven en instellingen om personeel te springen.