Hechtenis `hasjbaron' opgeheven

Het Amsterdamse openbaar ministerie moet onmiddellijk de voorlopige hechtenis opheffen van Anthonie H.(48), die wordt beschouwd als een van de grootste Nederlandse hasjbaronnen.

In een besluit dat het Amsterdamse gerechtshof onder voorzitterschap van de vice-presidente A. Boumans gisteren heeft afgegeven, staat dat de raadsheren ,,geen termen aanwezig achten om de voorlopige hechtenis te laten voortduren''.

Het besluit is een grote tegenslag voor justitie dat volgens een woordvoerder niet begrijpt waarom het hof tot zijn niet nader gemotiveerde beslissing is gekomen.

H. is een van de meest gezochte verdachten van Nederland. Hij was al sinds 1993 voortvluchtig. In mei van dit jaar kon een arrestatieteam hem in Amsterdam oppakken, nadat er in samenwerking met collega's van de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA langdurig jacht op hem was gemaakt. Anthony H. wordt er onder andere van verdacht eigenaar te zijn van een recordpartij van 40.000 kilo hasj die voor een deel naar Florida is gesmokkeld.

Vorige maand, en toen vergeefs, hebben zijn raadslieden C. Korvinus en G.J. Knoops de Amsterdamse rechtbank al gevraagd de voorlopige hechtenis van Anthony H. op te heffen. De advocaten menen dat justitie het recht op vervolging van H. heeft verspeeld, doordat een verboden opsporingsmethode is gebruikt. Uit een proces-verbaal van de FIOD blijkt dat in het onderzoek naar H. tot twee keer toe een Amerikaanse crimineel als infiltrant is ingezet.

Het gaat om een 47-jarige in Nieuw-Zeeland geboren man die in 1997 werd opgepakt in de VS wegens smokkel van hasj via Canada naar Amerika. De hasjhandelaar werkt sindsdien voor de DEA. Inzet van criminele burgerinfiltranten is sinds de IRT-affaire in Nederland verboden en dus deugt het onderzoek niet, vinden H.'s advocaten.

Afgelopen woensdag behandelde het gerechtshof een door Korvinus ingesteld beroep tegen het besluit van de rechtbank om H. in voorlopige hechtenis te houden. Dat beroep is nu ongemotiveerd toegewezen.

Justitie wijst erop dat Anthony H. voorlopig overigens wel gevangen blijft zitten in het Huis van bewaring in Amsterdam. Hij werd in 1995 namelijk bij verstek veroordeeld tot een straf van drie jaar wegens een ander hasjtransport.

Het openbaar ministerie in Amsterdam zet de vervolging van H. volgens persofficier van justitie J. Steenbrink naar alle waarschijnlijkheid wel door.