Gergjev en Jansen tonen tragiek van Tsjaikovski voluit

De tweede avond van het `Gergjev-drieluik' bood gisteravond in Rotterdam een zelfde programma (Vioolconcert en Vijfde symfonie) als woensdag tijdens de opening. Maar behalve Valery Gergjev was alles anders: de muziek was nu niet van Beethoven, maar van Tsjaikovski, het orkest van de Kirov Opera in St. Petersburg nam de plaats in van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en als solist was er niet de Rus Vadim Repin maar de Nederlandse Janine Jansen, die in april dit jaar onder leiding van Gergjev in Rotterdam en Japan een warmbloedige vertolking had gegeven van het Vioolconcert van Max Bruch.

Ook in Tsjaikovski's Vioolconcert imponeerde Janine Jansen weer met de technische trefzekerheid en de muzikale bravoure waarmee ze dit geliefde romantische repertoire speelt. De vioolpartij klinkt in gloedvolle rembrandtieke tonen, met een elegische mildheid in het tweede deel en met een spitse, zigeunerachtige vurigheid in het slotdeel. Het vergt moed en zelfvertrouwen om Tsjaikovski te spelen temidden van uitsluitend Russische musici, maar dat heeft dit hoogst opmerkelijke viooltalent in ruime mate. Gergjev en zijn St Petersburgse musici bleken na afloop enthousiast over deze Nederlandse soliste.

Tsjaikovski's Vijfde symfonie, pas nog op het repertoire bij het Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly, kreeg nu in Russische handen een puur tragische uitstraling, een voorafspiegeling van de apocalyptische Zesde symfonie `Pathétique'. De opening werd zuchtend aangesleept uit de afgrond van het afgedane leven en al klonken er temidden van alle gradaties in melancholie wat schijnbaar luchtiger passages, de onafzienbare kommer en kwel van het menselijk bestaan werden op onthutsend intense en indrukwekkende wijze uitgemeten.

De uitverkochte uitvoering van Sjostakowitsj' Zevende symfonie `Leningrad' door het Kirov Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest (samen 131 musici) wordt vanavond om 20.02 uur rechtstreeks uitgezonden door Radio 4.

Concert: Kirov Orkest o.l.v. Valery Gergjev m.m.v. Janine Jansen, viool. Programma: P.I. Tsjaikovski: Vioolconcert; Vijfde symfonie. Gehoord:21/9 De Doelen Rotterdam.