...en fondsen zien weinig in fusievoorstel

Van der Ploegs gedachte dat het Literair Produktiefonds en het Fonds voor de Letteren wellicht beter zouden kunnen fuseren, maakt weinig enthousiasme los bij de betrokkenen. Dornseiffer: ``We willen het best uitzoeken, maar dit is een ballonnetje dat vrijwel iedere staatssecretaris aan het begin van zijn ambtsperiode oplaat. Als we het uitzoeken, blijken de nadelen toch groter dan de voordelen. De situatie is nu duidelijk: schrijvers moeten bij ons zijn en uitgevers bij het Produktiefonds.''

Haar collega Rudi Wester van het Literair Produktiefonds is ook sceptisch. ``De laatste keer dat een fusie werd onderzocht, bleek het aan efficiëncy ongeveer een halve secretaresse te schelen, terwijl de verwarring hier en in het buitenland groot zou zijn. Ik denk niet dat het ervan komt.'' Wester verdedigt zich tegen de kritiek van Van der Ploeg dat haar organisatie wat al te vlot naar buitenlandse beurzen zou trekken om de Nederlandse literatuur onder de aandacht te brengen. ``De schoenmaker kan zich beter bij zijn leest houden'', zegt Wester. ``Wij gaan echt niet zomaar naar India of China als we niet eerst hebben onderzocht of dat iets op kan leveren. Al hebben we in Tokio signalen gekregen dat de literaire markt vooral aan de Chinese kust enorm groeit.''

Graa Boomsma wil met zijn collega's van de Vereniging voor Letterkundigen meer geld gaan vragen in Den Haag. ``Wij schrijvers zijn eigenlijk veel te bescheiden.''