Daf Trucks neemt meer vast personeel

Daf Trucks in Eindhoven breidt het aantal werknemers met een vaste aanstelling uit. Het bedrijf biedt 150 productiemedewerkers die nu nog een tijdelijk contract hebben, een vaste baan aan. Directeur G. Philips heeft dit vandaag meegedeeld in Frankfurt. Daf presenteert daar op de IAA 2000, de belangrijkste Europese beurs voor vrachtwagens, een vernieuwde serie middenklasse vrachtwagens.

De uitbreiding van het aantal vaste contracten in de productiesector geeft volgens Philips aan dat het Eindhovense bedrijf vertrouwen heeft in de toekomst. Hij denkt dat Daf Trucks het marktaandeel, dat vorig jaar licht daalde, weer op het oude niveau kan terugbrengen. Hij sluit zelfs niet uit dat het daar nog bovenuit stijgt.

Daf Trucks maakt na de problemen in de jaren negentig alleen nog maar vrachtwagens als ze daadwerkelijk zijn verkocht. Dit betekent onder meer dat het personeelsbestand en de productiecapaciteit flexibel moeten zijn. Daarom hebben 750 van de 2.375 productiemedewerkers een tijdelijk contract.

Aan het eind van het jaar verhoogt Daf de productie naar 140 voertuigen per dag, meer dan ooit. Daarvan worden er 128 in Eindhoven gemaakt en twaalf in het Engelse Leyland, waar een andere fabriek van moederbedrijf Paccar staat. De uitbreiding van de productie betekent dat er volgend jaar 33.000 vrachtwagens van de band lopen.

Bestuurder P. Boogaard van FNV Bondgenoten noemt de groei van het aantal vaste contracten een goede ontwikkeling. ,,We hebben daar steeds op aangedrongen.'' Eigenlijk wil hij nog meer vaste banen. ,,De noodzakelijke flexibiliteit wordt ook bereikt door te sturen met het natuurlijk verloop.''

Philips gaat ervan uit dat Daf vooralsnog blijft groeien. De assemblage zal dan wel in toenemende mate in Leyland moeten plaatsvinden. In Eindhoven is namelijk nauwelijks nog ruimte om de productie uit te breiden.

Om aan voldoende productiepersoneel te komen doet Daf Trucks een toenemend beroep op het buitenland. Momenteel werken bij het bedrijf in de productieafdeling 220 Duitsers, honderd Engelsen en zestig Belgen.

Daf Trucks zegt inmiddels ook vaste voet aan de grond te hebben in Frankrijk, Duitsland en Zuid-Europa. Traditioneel was de Eindhovense vrachtwagenfabrikant vooral sterk in de Benelux en Engeland.

Vorig jaar daalde de winst van Daf met bijna 16 procent tot 214 miljoen. De verwachting is dat het bedrijf dit jaar het record van 1998, 276 miljoen gulden, op zijn minst evenaart en wellicht zelfs overschrijdt.