BVD controleerde ex-minister Defensie

De BVD heeft tijdens het ministerschap van toemalig minister van Defensie Roelof Kruisinga de contacten gecontroleerd die hij onderhield met het voormalige Oostblok.

Premier Van Agt was daar niet van op de hoogte, meldde het televisieprogramma Andere Tijden gisteren.

Volgens een woordvoerder van de BVD moest de controle voorkomen dat ,,Nederlandse belangen werden geschaad'' en zou Van Agt wel op de hoogte zijn gesteld als er een ,,serieus risico'' had bestaan. Hij bevestigt dat het tijdens de Koude Oorlog ,,staand beleid'' was de contacten van politici met landen uit het Oostblok te volgen. Gekozen vertegenwoordigers werden volgens de dienst vooraf nooit gescreend dus waren veiligheidsrisico's niet uitgesloten. Ook bij Kruisinga is dat gebeurd. Maar het is niet zo dat de BVD voortdurend de gangen van de oud-minister volgde, aldus de woordvoerder. Het onderzoek heeft geen repercussies voor Kruisinga gehad.

Kruisinga was minister van Defensie in het eerste kabinet Van Agt (1977-1981). Al enkele maanden na zijn aantreden verliet hij in maart 1978 de regering uit onvrede met de Nederlandse houding over de neutronenbom.