Atletiek begint met diskwalificatie winnaar

De Mexicaan Bernardo Segura veronderstelde vandaag dat hij de eerste gouden medaille van het olympische atletiekprogramma had gewonnen. Hij kwam immers bij de twintig kilometer snelwandelen als nummer één over de finish. Na afloop werd Segura echter gediskwalificeerd. De gouden medaille ging daarom naar de Pool Robert Korzeniowski, die daardoor zijn olympische titel van 1996 prolongeerde. Een andere Mexicaan, Noe Hernandez, behaalde de zilveren medaille.

Segura, de wereldrecordhouder, nam op de laatste honderd meter te veel risico, nadat hij samen met Korzeniowski en Hernandez het stadion was binnengelopen. Hij wandelde onreglementair en kreeg daarvoor zijn derde en fatale waarschuwing. De Mexicanen protesteerden tevergeefs tegen het besluit van de jury. Segura is politicus in zijn land en heeft zich kandidaat gesteld voor het burgemeesterschap van zijn woonplaats San Mateo Atenco, dat nabij Mexico City ligt.

De tweede beslissing op de eerste atletiekdag viel bij het kogelstoten voor de mannen. De gouden medaille werd met een worp van 21,29 meter gewonnen door de Fin Arsi Harju. Hij bleef de Amerikanen Adam Nelson (21,21) en John Godina (21,20) net voor. Titelhouder Godina had zich niet via de Amerikaanse trials weten te plaatsen. Hij werd echter op het laatste moment aan de ploeg toegevoegd. Hij verving C.J. Hunter, die een zware knieblessure opliep.

De publieke belangstelling voor de atletiek is groot. Vanochtend, met alleen maar series op het programma, was het Olympisch Stadion al bijna geheel gevuld. Er zaten ruim 100.000 toeschouwers op de tribunes. ,,Het is geweldig om hier te lopen'', zei Maurice Greene, de grote favoriet voor de gouden medaille op de 100 meter.

Greene bereikte vandaag zonder moeite de halve finales. Hij won zijn serie in de eerste ronde in 10,31 en in de tweede ronde in 10,10. Ato Boldon, trainingsgenoot van Greene, en Obedele Thompson waren de snelsten van de dag met een tijd van 10,04. De olympisch kampioen van 1996, Donovan Bailey, werd in de tweede ronde uitgeschakeld. Na een slechte start hield hij halverwege in en finishte in een `vrouwentijd': 11,36. Bailey is na een langdurige blessure niet meer op zijn oude niveau teruggekomen.

De gedoodverfde winnares op de 100 meter bij de vrouwen, Marion Jones, kende ook geen problemen bij haar eerste optreden in Sydney. Ze liep in de tweede ronde al een supersnelle tijd: 10,83. De 40-jarige Merlene Ottey behoorde tot de zestien atletes die zich voor de halve finales kwalificeerden. Ze liep 11,08. Ottey had zich in Jamaïca niet officieel voor de olympische sprint geplaatst, maar kreeg een wildcard van de bestuurders. Dat zorgde voor veel protest van andere atleten.

Het enthousiaste publiek kreeg op de eerste atletiekdag ook Cathy Freeman te zien. De atlete, die het olympisch vuur aanstak, werd met een ovatie in het stadion ontvangen. Ze won haar serie op de 400 meter in 51,63. Freeman heeft in drie jaar tijd geen wedstrijd op deze afstand verloren. De titelhoudster, Marie-José Perec, was zoals verwacht niet van de partij. Zij vertrok woensdagavond uit Australië, nadat ze naar eigen zeggen in haar hotel was bedreigd door een man. De Australische kranten schreven vandaag uitermate negatief over de `vlucht' van Perec.

Op de 400 meter voor mannen won wereldkampioen Michael Johnson soeverein zijn serie in 45,25. De eerste Nederlander die in actie kwam, was hoogspringer Wilbert Pennings. De Brabander werd uitgeschakeld. Hij had om de finale te halen 2,30 meter moeten springen of bij de eerste twaalf moeten eindigen. Pennings ging over 2,20 en faalde daarna drie keer op 2,27.