`AOL mag onder voorwaarden met Time Warner'

Experts van het federale agentschap voor communicatie (FCC) adviseren de toezichthouder om onder voorwaarden toestemming te geven voor de overname van het mediaconcern Time Warner door de internetaanbieder America Online (AOL). Dit heeft de krant Washington Post gisteren gemeld op grond van een nog vertrouwelijk, voorlopig document.

In deze eerste versie van dit document, dat nog geen definitieve conclusies bevat, zien de expert geen obstakels voor een samengaan van de twee concerns. Welk moet het kabelnetwerk van Time Warner volledig worden opengesteld voor de concurrentie. Bij een hoorzitting in het Congres hebben de topmannen van AOL en Time Warner al de toezegging gedaan dat het kabelnetwerk voor de concurrenten zal opengaan. Het kabelnetwerk komt nu in handen van een duopolie, namelijk dat van AOL/Time Warner en AT & T.

Concurrenten van AOL en Time Warner eisen van de Europese anti-kartelautoriteiten in Brussel meer concessies voor goedkeuring van de fusie. De concurrenten vrezen met name voor een al te sterke markpositie van de nieuwe combinatie bij de muziek. De toezeggingen die nu zijn gedaan door AOL/Time Warner zijn volgens hen onvoldoende. De concurrenten eisen het instellen van een arbitrage-panel, dat uitspraken zou moeten doen over klachten van concurrenten over de toegang tot het netwerk van AOL/Time Warner.

,,AOL zal toegang krijgen tot een enorme catalogus met zowel muziek als met auteursrechten'', zegt president Zelnik van de organisatie van Franse muziekproducenten. ,,Het is noodzakelijk dat zij andere muziekproducenten net zo behandelen als hun eigen – niet alleen wat betreft de toegang maar ook wat betreft de prijzen die zij rekenen.''

De concurrenten zijn bang dat de nieuwe combinatie kleine spelers uit de markt zal drukken met zijn enorme omvang. ,,Met zo'n concentratie van intellectueel eigendom, gecombineerd met zo'n machtig internetprotaal, lijkt dit mij geen goed niueuws voor spelers als wij'', zegt directeur King van het Britse Mute Song.