Acties tegen dure brandstof gaan door

De acties tegen hoge brandstofprijzen in Europa gaan door. Duizenden boeren en vissers blokkeerden gisteren in Spanje voor de derde dag op rij opnieuw snelwegen en brandstofdistributiecentra. De Europese Centrale Bank heeft de regeringen in de eurozone gewaarschuwd voor het geven van compensatie voor de dure diesel en benzine, zoals in verschillende landen al is gebeurd.

Terwijl Zweedse truckers gisteren de blokkades ophieven, ten einde een soepeler verloop van de onderhandelingen met de Zweedse regering te bewerkstelligen, kondigden de Spanjaarden nog een maand van actie. Dit ondanks het feit dat twee Spaanse boerenorganisaties gisteren tot een tijdelijk akkoord wisten te komen met premier Aznar. Deze overeenkomst voorziet in een verlichting van de hoge brandstofkosten.

Aznar, die zei dat ,,het aanbod dat de regering nu heeft gedaan, overwogen en ook geaccepteerd zou moeten worden'', riep de boeren gisteren op hun acties te staken. De boeren en vissers zijn echter geenszins van plan hun blokkades op te heffen. Inmiddels hebben zij drie regionale olieraffinaderijen geblokkeerd, met als gevolg dat tankstations in de regio van een van de raffinaderijen droog staan.

Ook werd gisteren de haven van Valencia geblokkeeerd door boze visserlui en brachten boeren bij de Spaans-Franse grensovergang bij La Junquera vakantieverkeer enkele uren een halt toe.

De Spaanse regering biedt nu op enkele punten lastenverlichting, door bijvoorbeeld te snijden in de inkomstenbelasting. Madrid weigert echter de accijnzen te verlagen. Een woordvoerder van de boerenorganisatie ASAJA zei dat de boeren nog steeds grote druk uitoefenen om ook hun andere eisen door te voeren, zoals het toestaan van de verkoop van diesel beneden de marktprijs.

Ook in andere Europese landen wordt nog gemord door boze truckers, vissers en boeren. In Zweden hiefen vrachtwagenchauffeurs en automobilisten echter na vijf dagen hun blokkades van raffinaderijen en havens op. ,,We zijn nu eindelijk gehoord door de regering, die nu weer met ons onderhandelt'', zei een woordvoerder van de vrachtwagenchauffeurs. In België gingen Vlaamse boeren vandaag weer de straat op, nadat zij gisteren hetzelfde hadden gedaan.

De Europese Centrale Bank (ECB) riep gisteren de landen in de eurozone nogmaals op niet te snel over de brug te komen met `ondoordachte' prijsverlagingen als reactie op de hoge olieprijzen. Vakbonden moeten volgens de ECB voorzichtig zijn met het eisen van salarisverhogingen. Dit om een zogenaamde loon-prijsspiraal tegen te gaan.