1908

Een belangrijk jaar voor de Nederlandse sport was 1908. Het Nederlands voetbalelftal werd na de 12-2 nederlaag in december 1907 tegen de Engelse amateurs versterkt met de Engelse oefenmeester Edgar Chadwick. Na de afgang werd ingezien dat louter spelen voor de lol internationaal geen potten breekt. De Engelsman moest het spel en vooral het inzicht verbeteren. Hij behaalde meteen succes door op de Spelen van 1908 in Londen een bronzen medaille te winnen.

De enige medaille ook, want de bijdrage van de andere Nederlanders was treurig. Ondanks een redelijk groot aantal deelnemers werd het gebrek aan training en tactisch inzicht pijnlijk zichtbaar. De deelnemers bijvoorbeeld die uitgezonden waren door de Nederlandsche Atletiek Unie (NAU) werden gepest met een woordspeling. Van NAU werd Na U gemaakt, om aan te geven dat er altijd wel iemand eerder bij de finish was dan de Nederlanders.

Het toonaangevende tijdschrift Revue der Sporten kon er niet om lachen. `De Nederlandsche Atletiek Unie heeft naar Londen vertegenwoordigers gezonden, die niet in de schaduw van de lopers van andere landen konden staan, en het was beter geweest, wanneer wij niet in Londen waren uitgekomen met deze lopers.'

Alhoewel andere takken van sport het iets beter hadden gedaan, had de Revue een tip voor de bestuurders, die bij de voetballers al had geholpen: `Als wij in ons land nu eens een stelletje deskundige beroepslui als leraar krijgen dan gaan wij over tien jaar met een massa prijzen naar huis.' En afblijven van het borreltje, dan zou ook Nederland er ooit eens bij gaan horen.