WINKELS

Tonnen en kuipen

Op het eerste gezicht is de Zuidbuurt in Vlaardingen geen plek waar je winkels verwacht, er staan vooral boerderijen. De ene doet dienst als woonhuis, de andere nog als boerderij, maar de meeste herbergen ateliers, winkels, werkplaatsen of iets ertussen, zoals Jan Huygen in de Ton, een interessante combinatie van werkplaats en uitdragerij. De stallen zijn volgestouwd met kuipen en vaten in allerlei maten. Via een wiebelig trapje beland je tussen oude manden, spuitflessen en schoolbanken. Tussen de bloeiende planten bij de schuur staan tientallen klaptafels, want de eigenaresse koopt het liefst grote partijen op. Elf jaar geleden begon zij op de plek van haar jeugd met het vergaren van houten voorwerpen om daar een nieuwe bestemming voor te vinden, zoals houten veilingkistjes waar een hartje wordt uitgefreesd. Veel spullen vinden hun weg naar de kopers op fairs, maar wie iets specifieks zoekt, kan even een telefoontje plegen.

*Jan Huygen in de Ton, Zuidbuurt Vlaardingen, alleen op afspraak. Inl 010-4349875

Replica's

Geen museum zonder museumwinkel. In Leiden kun je voor kunstboeken en replica's van 17de-eeuwse drinkglazen terecht in de winkel van Stedelijk Museum De Lakenhal. Leidsch Universitair Kruidenbitter en horloges met een afbeelding van de reuzenwaterlelie, Victoria amazonica, zijn te koop in het vernieuwde winkeltje van de Hortus Botanicus aan het Rapenburg: een origineel cadeautje is nooit weg, als je toch toevallig in de buurt bent. Maar een winkel waar je met gemak een uur kunt doorbrengen en die zelfs zonder museum de moeite waard is, is de winkel van het nieuwe natuurhistorische museum Naturalis. Fossiele haaientanden, zeeëgels en ammonieten zijn voor een schappelijke prijs te koop. Maar fossielen moet u eigenlijk zelf zoeken en boeken hierover zijn te kust en te keur te koop, want Naturalis heeft de meest uitgebreide boekwinkel op natuurhistorisch gebied van Nederland. Eindelijk ligt hier die schelpengids, spinnengids of paddestoelengids die u al jaren zocht.

*Boekwinkel Natuur en Boek, Museum Naturalis, Darwinweg 2, Leiden. Di t/m zo 10-18u, gratis toegankelijk. Inl 071-5687691.

Houten speelgoed

Eveneens in een boerderij in de Vlaardingse Zuidbuurt zit De Bengel, specialist in houten speelgoed: dieren, blokken, tollen, stempels en puzzels. Hier en daar een felgekleurde brandweerwagen, een poppenhuis van Liliane Limpens, groot genoeg om Barbies in te laten wonen. Niet van hout, maar van kunststof zijn de mooie dieren van het merk Sleich. In de voormalige koeienstal staan de grotere artikelen: sleden, hobbelpaarden en ontelbare poppenwagens.

*De Bengel, Zuidbuurt 89. tel. 010-4347641. A-20 afslag Vlaardingen-west, bordjes Zuidbuurt volgen.

Bruidsmode

Eigenzinnige bruiden opgelet! Wie de eigentijdse collectie van Bruidsmode Breedehaven in Den Bosch eenmaal heeft gezien, kan niet meer terug naar de traditionele witte sleep. De jurken, hoeden en schoenen van ontwerpster-eigenaresse Marianne Akkermans zijn sober, stijlvol en subtiel. Dat zie je niet alleen terug in de hoogwaardige stoffen die zij gebruikt (zijde, fluweel en crêpe), maar ook in de ontwerpen: weinig franje, maar een prachtige snit.

*Bruidsmode Breedehaven, Breedehaven 6, 's-Hertogenbosch. Tel. 073-6120425. www.bruidsmodebreedehaven.nl

Thonetmeubelen

Wie een zwak heeft voor Thonetmeubelen doet er goed aan het hoge Noorden eens te bezoeken. In een voormalige autoshowroom, even buiten het centrum van de stad Groningen, zijn heel wat tafels, stoelen en barkrukken van de gelijknamige 19de-eeuwse Duitse meubelmaker te vinden. Picasso en Chaplin liepen er ooit mee weg, maar in de jaren zestig raakten ze uit de gratie. Van een hype valt anno 2000 (nog) niet te spreken, maar de vraag naar Thonetmeubelen neemt volgens eigenaresse Marjan Sterenberg zienderogen toe.

*Hereweg 36, Groningen. Tel. 06-22605059. Open op afspraak.

Nana

In hartje Gouda huist Nana, al jarenlang een leuk adres voor moderne sieraden en bijzondere kleding. Sinds de recente verbouwing, die heeft geleid tot een veel overzichtelijker winkel, is de collectie uitgebreid: meer kleding en meer tassen (oa van het duo Berendsen/Van den Dungen en Door Thomassen). Nieuw bij Nana zijn de schoenen van Jan Jansen en binnenkort ook die van het Nederlandse merk TMK. De kleding, vaak in niet-alledaagse materiaalcombinaties, wordt gemaakt door onder andere Margriet Nannings (vestjes met `edelstenen' en jurken van geprinte wol), Eiske Henneman (veel metalige stoffen) en Prêt à Partir (jassen van wol en vilt). De sieraden – van zilver tot rubber – worden geleverd door zo'n twintig verschillende kunstenaars, onder wie Jules van der Linden, Duende, Dominiek Steinmeijer en Frans van Berkel.

*Nana, Blauwstraat 12, Gouda. Open: wo t/m vr 10-17u30, za 10-17u, do. avond 19-21u. Inl 0182-511804

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Post 8987, 3009 TH Rotterdam. E-mail: agenda

nieuwe maandbladen