VN-eenheid India weg uit Sierra Leone

India trekt zijn troepen terug uit de vredesmacht van de Verenigde Naties in Sierra Leone. De aankondiging komt een een zeer slecht moment voor VN-secretaris-generaal Kofi Annan, die juist werkt aan uitbreiding van de macht maar onvoldoende manschappen kan vinden.

,,Het nieuws heeft ons een beetje verrast'', erkende een VN-woordvoerder gisteren. India heeft 3.059 militairen in Sierra Leone, ongeveer een kwart van de totale macht, met inbegrip van de commandant, generaal-majoor Vijay Jetley. Volgens diplomaten in New York overweegt ook Jordanië zijn 1.825 militairen uit Sierra Leone terug te trekken, tenzij een NAVO-land troepen stuurt. Maar daar slaagt Kofi Annan juist niet in. Er zijn Britse troepen in het land, die het regeringsleger opleiden, maar deze maken geen deel uit van de vredesmacht.

Indiase functionarissen bij de VN in New York ontkenden dat de slechte verhouding tussen generaal Jetley en hoge militairen uit Nigeria, dat het grootste contingent (ruim 3.100 man) in de vredesmacht UNAMSIL heeft, een rol heeft gespeeld in het besluit de hele eenheid terug te trekken. Een woordvoerder zei dat het om ,,een routine-rotatie'' gaat, ,,om andere landen een kans te geven deel te nemen'' aan UNAMSIL. Onlangs werd bekend dat generaal Jetley in een geheim memorandum zich had beklaagd dat hoge Nigeriaanse militaire en civiele functionarissen hadden geprobeerd de vredesmissie te saboteren om hun eigen belangen in de illegale diamanthandel veilig te stellen. Nigeria eiste vervolgens verontwaardigd het ontslag van Jetley.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stelde eerder deze week een stemming over uitbreiding van de vredesmacht van 13.000 naar 20.500 man uit omdat Annan onvoldoende troepen daarvoor op de been kan brengen. Annan had de raad laten weten dat een stemming geen zin had zolang een besluit niet zou kunnen worden uitgevoerd. Nu moet Annan eerst ook nog vervangers voor de Indiërs en misschien ook de Jordaniërs vinden.

UNAMSIL begon eind vorig jaar meet 6.000 man. Zij werd vervolgens tot 13.000 man uitgebreid, en werd daarmee de grootste VN-operatie te velde. Verdere uitbreiding stuit onder andere op de problemen die de vredesmissie in Sierra Leone ondervindt. De rebellen van het zeer gewelddadige Revolutionair Verenigd Front (RUF) bliezen de oorlog in Sierra Leone in mei nieuw leven in door 500 VN-militairen te ontvoeren en op te rukken in de richting van de hoofdstad. Dat leidde tot een inspanning om beter opgeleide en gewapende troepen naar Sierra Leone te sturen en het mandaat van UNAMSIL aan te scherpen.