Van Moorsel verbijt de pijn

Leontien van Moorsel heeft vanmorgen ,,onmenselijke pijn'' geleden tijdens haar zilveren race op de puntenkoers. Ondanks de fysieke ongemakken behaalde ze vanmorgen haar tweede medaille bij de Olympische Spelen van Sydney. De Itaiaanse Antonella Bellutti won het goud. De Russin Olga Slioessareva veroverde het brons.

Aan het begin van de honderd rondjes in de olympische wielerbaan en halverwege de race stond Van Moorsel op het punt op te geven. ,,Ik stikte van de angst en voelde overal pijn. Ik kreeg de pedalen niet rond'', vertelde ze na afloop. Van Moorsel bleef in het zadel, omdat haar zestien concurrentes ,,ook zaten te sterven op de fiets''.

Van Moorsel behaalde zes punten in de laatste sprint met dubbele punten. Daarmee bracht zij haar totaal op zestien en kreeg ze de tweede plaats toebedeeld. De Italiaanse Bellutti, die op het erepodium in huilen uitbarstte, won de puntenkoers met een totaal van negentien punten. De Russin Slioessareva kwam een punt tekort om Van Moorsel de zilveren medaille te ontfutselen.

De Spaanse Teodora Ruano doorkruiste een ultieme sprong van Van Moorsel naar het hoogste podium. Zonder punten achter haar naam reed Runao met een halve baanlengte voorsprong de slotronden en veroverde ze tien punten. Als zij was gedemarreerd, zou Van Moorsel tien punten hebben verdiend in de slotronde en daarmee een gouden medaille hebben veroverd.

Van Moorsel was ,,intens gelukkig'' met de zilveren medaille, nadat ze maandag op de achtervolging al een gouden medaille had gewonnen. Volgende week is ze ook nog kansrijk in de tijdrit en de wegwedstrijd. De 30-jarige Van Moorsel had voor het begin van de Spelen alles gewonnen behalve een olympische medaille.

Van Moorsel was voor de puntenkoers bang voor de steile wielerbaan in Sydney, waar ze afgelopen winter op verkenning ging. Ze is niet ervaren op de piste en vreesde een valpartij. ,,Voor de Olympische Spelen zou ik grif tekenen voor zilver op de puntenkoers. Ik heb onzettend hard getraind voor de achtervolging en totaal niet op de puntenkoers. Het is wonderbaarlijk dat ik sprints wist te winnen'', zei de Nederlandse.